İran İslam Cumhuriyeti'nde idari teşkilatın yapısallığı: İran İslam Cumhuriyeti'nde idari teşkilatın yapısı ve temelleri
Admi̇ni̇strati̇ve organi̇zati̇on i̇n the Islami̇c Republi̇c of Iran wi̇th structure: Admi̇ni̇strati̇ve organi̇zati̇onal structure i̇n Islami̇c Republi̇c of Iran
  1. Tez No: 412342
  2. Yazar: AYLİN İSLAMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA K. ZABUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu hukuku, Temel Haklar, İdare Hukuku, İran İslamCumhuriyeti, Public Law, Fundamental Rights, Administrative Law, İslamic RepublicOf İran
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kamu hukuku, hükümetler ile halk arasındaki ilişkilere değinir. Hukukbiliminin bu bölümünde, devletin dış ve iç ilişkileri incelenir. Kamu hukukudüşünceleri yaklaşımı, egemenlik alanında değerli ideallerin yansıması ilesonuçlanarak, halk kendi kaderlerini çizmekte önemli rol oynamaya başladı. Erklerayrışımı, seçimler ve halk denetimi bu bilimin önemli başarılarındandı. Ama MeşruteHarekâtı ve İslam cumhuriyeti İran'ın siyasi ve idari alanında köklü değişimlerdensayılabilir. Son siyasal değişimler sonucu kamu hukuku da, İran'da köklüdeğişimlere sahne oldu ve İslam Cumhuriyeti sistemi cumhuriyet ve İslam'ınkarışımı yaklaşımıyla, dini düşünce ve halkın demokratik egemenliğinde yeni birsimge ortaya çıkardı. Bu oluşum dünyadaki mevcut siyasal değişimlerle çatışmada,medeniyet ve cumhuriyette benzerlikler taşımaktaydı. Bu çalışmada İran İslamCumhuriyeti'nin yapısı siyasal kurumlar ve idare hukukuna dayanarak anayasaekseninde üç bölümde incelenerek, İran İslam Cumhuriyeti'ndeki kamu hukukununköklü değişimlerine bir pencereden bakarak, bazı durumlarda çatışmalar vebenzerlikler ortaya konur.
Özet (Çeviri)
Public Law addresses the relations between the government and people. Inthis section of the Science of Law, internal and external relations of the governmentare examined. The approach of the consideration of the Public Law notion resulted inthe reflection of valuable ideas at the sovereignty area and the people commenced tohave an important role in determining their own destiny. Separation of powers,elections and public surveillance were among the important achievements of thisscience but Constitutionalism and Islamic Republic may be considered two of theradical changes at the political and governmental areas. As a result of the recentpolitical changes, Public Law was also subject to radical changes in Iran and IslamicRepublican System has called forth a new symbol at the democratic sovereignty ofthe public together with the republican approach combined with Islam, with religiousnotion. This development, when coming across with the present political changes inthe world, had similarities with civilization and republican approach. In this study,the structure of Iran Islamic Republic is examined in three sections on theConstitutional Axis, based upon the political institutions and Administrative Law,looking through a window to the radical changes of the Public Law in Iran IslamicRepublic and conflicts and similarities are presented in some cases.