Genel erteleme davranışı olan ve olmayan bireylerin yönetici işlevler açısından incelenmesi
The investigation of people who have or have not general procrastination in terms of executi̇ve functioning
- Tez No: 412416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: genel erteleme, yönetici işlevler, nöropsikolojik testler, General Procrastination, Executive Functions, Neuropsychological Tests
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu arastırmanın amacı 20-49 yaş arasındaki bireylerin genel erteleme davranışlarını yönetici işlevler açısından değerlendirerek bir inceleme yapmaktır. Arastırmanın modeli ilişkisel tarama modelinde olup araştırma, kartopu örneklem yoluyla ulaşılan İstanbul, Ankara, Trabzon ve Erzurum şehirlerinde yaşayan 104 kadın 20 erkek olmak üzere toplam 124 kişi ile yürütülmüştür. Bireylerin, genel erteleme davranışlarını belirlemek için Çakıcı (2003) tarafından geliştirilen“Genel Erteleme Ölçeği”; yönetici işlevleri ölçmek için Karakaş (2004) tarafından BİLNOT Bataryası kapsamında norm çalışmaları yapılmış Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET) ve Stroop TBAG Formu, Türk örnekleminde norm çalışmaları Türkeş ve Ark, (2014) tarafından yapılan İz Sürme Testi (IST) ve Türkçe uyarlaması Tümaç (1997) tarafından yapılmış Sözel Akıcılık Testleri; psikopatolojik semptomları taramak amacıyla Durak ve Şahin (1994) tarafından Türkçeye Uyarlanmış Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve araştırmacı tarafından çeşitli demografik değişkenler hakkında bilgi almak için geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Tüm katılımcıların ölçekleri ve nöropsikolojik testleri, test uygulama yetkinliğine sahip araştırmacı tarafından yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmistir. Analizler sonucunda, genel erteleme davranışı ile yönetici işlevler arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırma kapsamında genel erteleme davranışı, kısa semptom yönetici işlevlere yönelik yaş, cinsiyet, eğitim değişkenleriyle ilgili anlamlı farklılık durumlarına dair bulgular sağlanmıştır. Elde edilen bulgular, yapılan araştırmalarla birlikte tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to analyze procrastination behaviors of individuals who are in the age of 20 and 49 in terms of executive functions of them. The study is conducted by using the relational screening model. This research was conducted with a total of 124 people, including 104 women and 20 men who live in İstanbul, Ankara, Trabzon and Erzurum by using snowball sampling method.“General Procrastination Scale”is used which was developed by Çakıcı (2003) for the purpose of determining procrastination behaviorsof individuals. Wisconsin Card Sorting Test:WCST is used to evaluate executive functions. Norm researches including BILNOT Battery developed by Karakaş is used to evaluate executive functions. Wisconsin Card Sorting Test: WCST and Stroop TBAG form. Trail test applied by Türkeş and arkadaşları (2014) and Verbal Fluency Test translated in Turkish by Tümaç (1997) were used in Turkish Sampling in this norm researches. The Brief Symptom Inventory which is translated into Turkish by Durak and Şahin (1994) was used to evaluate psychopathologically symptoms and also Personal Information Form was used which developed by researcher to get information about demographic changeable data. All the criterions and neuropsychological tests of participants were applied by the researcher who is capable of applying these tests. There are not so much researches about general procrastination and executive functions in the studies of Turkish and foreign literatures. The contribution to literature is aimed by this study. Data was analysed by using SPSS 22.0. According to the analyse of the data set, there is no significant relationship between General Procrastination Behaviour and Executive Functions. As a part of this research, some findings obtained regarding Procrastination Behaviour and executive functions whether they have significant differences or not for many variables such as age, sex, education, marital status etc. The findings were discussed with investigations and researcher was made recommendations for future researches.