Toplu taşıma alanında çevre grafiklerinin incelenmesi Lizbon İstanbul karşılaştırması
The comparison of Lisbon Istanbul enviormental graphic analysis in the field of public transportation
- Tez No: 412425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMET KARAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Grafik Tasarım, Grafik Tasarım, Toplu Taşıma Çevre Grafikleri, Yönlendirme Tasarımı, environmental graphic design, graphic design, public transport environment graphics, guidance graphics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Çevresel grafik tasarım; doğal ve yapılandırılmış çevrede yönlendirme, bilgi verme, tanımlama, tercüme etme ve mekan duygusunu arttırma gibi işlevleri olan iletişim dizgelerinin içerdiği grafik öğelerin planlanması, tasarlanması ve sunumudur. Çevresel grafik tasarımda amaç iki ya da üç boyutlu biçimler, grafikler ve işaretler yardımıyla özel çevre duygusu yaratmaktır. Toplu taşıma dünyamızda her geçen gün daha zor olan bir hal almaktadır. Kalabalıklaşan dünyada ve şehirlerde insanlar toplu taşıma araçlarını kullanırken doğru bilgiyle yönlendirilmeleri ve ulaşmak istedikleri noktaya ulaşmaları onlar için birçok açıdan kazanç sebebidir. Bu çalışmanın amacı çevre grafik tasarım öğelerini oluşturan etkenleri araştırarak, Lizbon ve İstanbul için yapılmış olan toplu taşıma araçlarındaki çevre grafiklerinin incelenmesi, iki şehir arasındaki benzerlikler ya da farkların hangi sebeplerden oluşmuş olduğunu incelemektir. Lizbon ve İstanbul toplu taşıma araçlarındaki çevre grafik tasarımları araştırılırken şehirlerin coğrafi konumları, sosyo-ekonomik özellikleri, demografik yapısı gibi çevre grafiklerine etkisi olan unsurlar da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental graphic design is; the description, instruction, information, decryption and enhancement of the ambient feeling of natural and urban environments through planning, designing and presenting visual elements within communicational systems. The aim of environmental graphic design is to create a particular ambient feeling with the help of 2 or 3 dimensional shapes, graphs and signs. Public transportation a problematic situation nowadays. In the crowded cities people use public transport commonly so that transport vehicles should be guided by accurate information to make the people reach the point where they want to achieve that brings a lot of gains in many respects. This paper aims to investigate environmental factors forming the graphic design elements, examination of environmental graphics made for public transport in Lisbon and Istanbul, is to examine the similarities or differences between two cities concerning their reasons which have been occured. Lisbon and Istanbul public transportation's environment of graphic design tools are investigated with the examination of cities, which impact environment graphical elements such as geographical location of the cities, socioeconomic characters and demographic structure.