20 – 65 yaş arası kadınlarda denetim odağı ve öz - yeterlik düzeyleri arasındaki ilişikinin incelenmesi
Investigation of relationship between locus of control and self – sufficiency for women, whose ages are between 20 - 65
  1. Tez No: 412424
  2. Yazar: BÜŞRA KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEHRA BANU SAYINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, denetim odağı, öz etkililik – yeterlik
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Denetim odağı ve öz – yeterlikle ilgili yapılan birçok araştırma ağırlıklı olarak belirli bir meslek grubun ile kadın ve erkeği ayırmadan beraber değerlendirilerek gerçekleştirildiği görülmektedir. Yapılan bu çalışma kadınları özel olarak ele alıp birçok değişkenle denetim odağı ve öz – yeterlik ilişkisinin incelenmesini içermektedir. Bu araştırma İstanbul ilinin Avcılar ilçesinde yaşayan 386 kadının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Örneklemi yaşları 20 ile 65 arasında değişen kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen yetişkin kadın bireyler oluşturmaktadır. Değerlendirmede iki ölçekten yararlanılmıştır. Denetim odağını tespit etmek için“Rotter Denetim Odağı Ölçeği”ile öz – yeterliği tespit etmek için“Öz Etkililik – Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca demografik bilgilere ulaşmak amacıyla“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öz – yeterlik ve denetim odağı arasında negatif yönlü çok zayıf bir ilişki gözlenmiştir. Buna göre davranışa başlama, davranışı sürdürme, davranışı tamamlama ve öz etkililik – yeterlik arasında ve davranışı sürdürme davranışı tamamlama, engellerle mücadele, öz etkililik – yeterlik arasında pozitif yönde bir ilişki gözlenirken, denetim odağı ile negatif yönde bir ilişki gözlenmiştir. Ayrıca yaşa, kardeş sayısına, medeni duruma ve çocuk sahibi olma durumuna göre denetim odağı anlamlı farklılık göstermektedir. Davranışa başlama, davranışı sürdürme, öz – yeterlik ve denetim odağı eğitim durumuna göre ve davranışı tamamlama, denetim odağı çalışma yılına göre anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that most of the researches are evaluated together without distinguishing women and men about locus of control and self – sufficiency. In this work women are discussed specifically and it includes that the relationship between locus of control and self – sufficiency. This research is made with the 386 women who live in İstanbul, Avcılar. Women who are identified with the convenience sampling and sampling ages are between 20 and 60 compose this research. This research benefits from 2 scale; to determine focus of control“ Rotter scale of locus of control”and to determine self – effectiveness and sufficiency“ scale of self effectiveness ant sufficiency”.“Demographic information form”is also used to reach the demographic information. According to research result, a very weak negative correlation is observed between self sufficienty and locus of control. According to results, it is seen that there is positive relationship between starting to behaviour, continuing to behaviour, completing the behaviour, fighting with the obstacles and self – sufficiency, but there is negative relationship with the locus of control. Moreover, locus of control is differ form age, number of siblings, marital situation and having children. There are also differences between starting to behaviour, continuing to behaviour and education background and completing the behaviour and locus of control is differ from working year. Key Words : Women, Locus of Control, Self Effectiveness– Sufficiency