Dental implant makromorfolojisinin biyomekanik açıdan tavşan modelinde incelenmesi
Biomechanical evaluation of dental implants with different macromorphologies in rabbits
- Tez No: 412487
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN HAKAN ÖZYUVACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant, Makromorfoloji, Çıkarma Torku, Rezonans Frekans, Implant, Macromorphology, Removal Torque, Resonance Frequency
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dental implantlar oral cerrahide yaygın olarak kullanılmaktadır. Dental implantların makromorfolojik özelliklerinin osteointegrasyon sürecinde önemli bir rolü bulunmaktadır. İmplant yüzey özelliklerinin modifiye edilmesine bağlı olarak implant çevresinde kemik formasyonunun artırılması ve geliştirilmesine olan ilgi artmaktadır. Fakat implant makromorfolojisiyle; iyileşme, fonksiyonel yükleme ve implantların primer stabilitesi arasındaki ilişki hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. İmplant stabilitesi, invaziv ve invaziv olmayan metodlar kullanılarak ölçülebilmektedir. İnvaziv olmayan metodlar, metalik bir enstrümanla implanta veya üst yapısına hafifçe vurulması, yerleştirme torku, radyografiler, ostell cihazı ile yapılan ölçümler (Rezonans frekans analizi), dental fine test cihazı, vibrasyon metodları olarak sayılabilir. Removal (çıkarma) torku, histolojik ve histomorfometrik yöntemler kullanılarak ölçüm yapılması ise invaziv metodlar olarak bilinir. Çalışmamızda 16 adet Yeni Zelanda tipi tavşan kullanılmıştır. Her tavşana 2 farklı makromorfolojide, 2 adet tibiaya 2 adet femura olmak üzere toplam 4 adet implant uygulanmış ve tüm implantlar yapıldıktan sonra ostell değerleri ölçülmüştür. 1.gruptaki tavşanlardan ikinci haftanın sonunda ostell ve removal tork değerleri ölçülmüş ve sakrifikasyon yapılmıştır. 2. gruptaki tavşanlardan dördüncü haftanın sonunda ostell ve removal tork değerleri ölçülmüş ve sakrifikasyon yapılmıştır. İkinci haftadan alınan değerler immediat iyileşme fazı; dördüncü haftadan alınan değerler erken dönem iyileşme fazı açısından değerlendirilmiştir. Hem tibia hem femuru kullanmaktaki amacımız hem kortikal hem de spongiyoz kemikteki iyileşmeyi karşılaştırabilmektir. Çalışmamızın amacı erken ve immediat yükleme protokollerine katkı sağlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
ental implants are widely used in oral surgery. Macromorphologycal properties of dental implants play an important role on osseointegration process. There is no adequate information how the macromorphology of implant effects on healing, functional loading and primary stability of implants. Implant stability can be measured by using invasive and non-invasive methods. Non-invasive methods can be considered as; measuring the insertion torque, radiographs, measuring the stability with ostell device, dental fine tester, vibration methods. Removal torque, histological, and histomorphometric methods are known as non-invasive methods. In our study, 16 New Zealand rabbits ere used. Each rabbit was applied four implants. There were two different type macromorphology. Two of them were applied on tibia, two of them were applied on femur and after all implant surgery ostell values were measured. At the end of the second week, ostell and removal torque values were measured from the rabbits in group 1 and they were sacrified. At the end of the fourth week, ostell and removal torque values were measured from the rabbits in group 2 and they were sacrified. Values are taken from the second week recovery phase were evaluated that immediat recovery phase; values are taken from the fourth week recovery phase were evaluated that early recovery phase. Our aim of using both tibia and femur is to compare the healing on both cortical and cancellous bone. The aim of our study is to contribute the early loading protocols of dental implants.