Üst çene tam dişsizlik olgularında uygulanan farklı sayı ve çaptaki implantların kemik üzerinde oluşturdukları streslerin üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile karşılaştırılması
Analyzing the strength rage occured on implant-supoorted removable prosthesis by using different number and diameter implants by using 3-dimensional finite element analysis program
  1. Tez No: 359452
  2. Yazar: GİZEM DİMİLİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÇETİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, dişsiz maksilla, sonlu elemanlar stres analizi, implant destekli hareketli protez
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Osseointegre implantlar 1960'ların sonunda, parsiyel ya da tam dişsiz hastaların rehabilitasyonu için kullanılmaya başlanmış, ardından bu alandaki farkındalık artarak sürmüş ve tedaviye talep artmıştır. Son yıllarda dental implantolojideki gelişmeler ile birlikte, implant destekli sabit protezler, geleneksel hareketli protezlere bir alternatif olarak kabul edilmiştir. Buna rağmen bazı klinik çalışmalarda değişen oranlarda başarısızlık bildirilmiştir. Kötü oral hijyen, kötü kemik niteliği/niceliği , hastanın sistemik durumu ve kullanılan materyalin cinsi implant başarısızlığının sebepleri olarak gösterilmiştir. İmplantta mikrohareketlilik ve implant kemik birleşim yerinde aşırı stres oluşumu, implant çevresi kemik kaybı ve başarısızlığın olası nedenleridir. Kemiğin mekanik yüklemeye verdiği biyolojik yanıt ve implantın konumu başarıyı etkilemektedir. Kuvvet kemiğe implant aracılığıyla iletildiği için dikkatli planlama ve planlamaya uygun şekilde implantın yerleştirilmesi, kemikte uygun stres dağılımının sağlanabilmesi için önemli faktörlerdir. Bu nedenle kemik-implant-protez arası fonksiyonel kuvvet transferi ve buna eşlik eden stres dağılımı her bir komponentin fiziksel özellikleri ve uzaysal yapılanma modeline bağlıdır. Bir çok çalışma, maksillada mandibulaya oranla daha yüksek oranda implant kaybı bildirmiştir. Maksiller kemiğin nitelik ve niceliğinin implant kaybında önemli etken olduğu düşünülmektedir. Maksilla tam dişsizlik olgularında, hastanın rehabilitasyonu implant destekli hareketli tam protez veya implant destekli sabit protez ile sağlanabilmektedir. Tedavi planlanırken maliyet, estetik, implant üzerine gelen yük miktarı gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmanın amacı 3 boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi kullanılarak, tam dişsiz üst çene olgularında, implant destekli hareketli protez planlanan hastalarda farklı sayıda ve çapta implant tasarımlarının meydana getirdiği kuvvet dağılımlarının karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla dişsiz maksillanın bir modeli gerçek bir hastanın arşivdeki bilgisayarlı tomografi görüntüleri, Marc 2005 programı kullanılarak modele edilmiştir. Aynı program ile implant modelleri, implant üstü ball ataçman ve yükleme koşulları modele edilerek teknik olanakların elverdiği ölçüde gerçek yaşamdaki çiğneme kuvvetlerine yakın kuvvetler altında stres analizi yapılmıştır. Çalışmada farklı sayıda ve çapta implant uygulanan 6 grup oluşturulmuş ve stres değerleri gruplar arası karşılaştırılmıştır. Dört implant uygulanan modeller 2 implant uygulanan modeller ile karşılaştırıldığında 4 implant uygulanmış gruplarda kortikal kemik, spongioz kemik ve implant üzerinde daha düşük stres değerleri ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Since osseo-ıntegrated implants were introduced for the rehabilitation of the edentulous patient in the late 1960s, a tremendeus awareness and subsequent demand have arisen in the field. In recent years as a result of advances in oral implantology, the treatment of partially edentulous arches with implant supported fixed prosthesis has been widely accepted as an alternative to conventional removable prosthesis. However , some clinical studies have reported variable rates of failure. Implant failure is reported to be caused by poor oral hygiene, poor bone quality , medical status of the patient and biomedical factors. The biomedical factors have been stressed by various authors. Micromovement of the implant fixture and excessive stres at the implant-bone interface has been suggested as potential cause for peri-implant bone loss and failure. The biologic response of bone to mechanical loads and selection of implant positions affect implant longevity. Since load is transferred to bone through implant, careful planning and execution of the fixture insertion are the important factors in achieving appropriate stres distribution in the bone. Thus, the transfer of functional loads and accompanying stress distribution in a bone-implant-prosthesis assembly depend on the physical properties and spatial geometric configuration model of each component. Various studies indicate a higher rate of implant lose in the maxilla in comparison with the mandible. It has been suggested that the amount and quality of maxillary bone is responsible for the higher rate of implant failure in this area. In case of edentulous maxilla, the rehabilitation can be obtained by using implant-supported removable prothesis or implant-supported fixed prosthesis. Factors such as cost, cosmetic and amount of mechanical load must be considered before the treatment planning. The aim of this study is to analyze the strength range occured on implant-supported removable prothesis by using different number and diameter implants, by using 3-dimensional finite element analysis program. For this purpose, 3D models of an athrophic maxillary model was modeled by using an Engineering Software Marc 2005 (MSC Software). Also implant designs, ball attachments and different loading conditions were applied with the same program in order to simulate lifelike conditions. In this study, 6 groups including different number and diameter of implants were formed and stres values were compared. Four-implant models showed less stres values in comparison to 2-implant models. Keywords : Dental implant, edentulous maxilla, finite element stres analysis, implant-supported removable prosthesis