Sabit protezlere uygulanan statik yüklerin dental implantlarda oluşturduğu deformasyon değerlerinin in vitro koşullarda incelenmesi
In Vitro evaluation of the deformation values of dental implants supporting fixed bridges under static loading conditions
- Tez No: 88651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALDUN İPLİKÇİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, Sabit Protezler, Statik Yükleme, Strain Gauge, Dental Implant, Fixed Prosthesis, Static Loading, Strain Gauge
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, fonksiyonel sınırlardaki statik yükler altında simante edilen implant destekli sabit protezlerin, implantların servikal bölgelerinde oluşturdukları deformasyonlar strain gauge yöntemi ile in vitro koşullarda incelenmiştir. 3 ve 4 üyeli sabit protezlerin kullanılması ile 10 adet vida tipi dental implant kullanılmış ve servikal bölgelerine strain gaugeler implant aksına paralel olarak monte edilmiştir. İmplantlar, değişik konfigürasyonda sabit protezlerin yapılmasına olanak tanıyacak şekilde farklı lokal izasyon ve iki farklı açıda bir ara düzenek içerisinde birleştirilmiş ve daha sonra otopolimerizan bir akrilik bloğun içine gömülmüştür. Açılı yerleştirilen implantların üzerine 15 derecelik açılı dayanaklar, diğer implantların üzerine ise düz dayanaklar birleştirilmiştir. Protezlerin retiner ve pontik bölümleri ayrı kısımlar halinde kalıplar içerisinde hazırlanmış ve ana model üzerinde birleştirilmiştir. 4 grup 3 üyeli ve 5 grup 4 üyeli köprüler hazırlanmıştır. Her grup içerisinde ise 7 adet köprü üretilmiş ve statük yük uygulamalarının yapılacağı bölgelere yuvalar hazırlanmıştır. Soy olmayan metal ile dökülen köprüler tek bir kişi tarafından implant dayanakları üzerine uyumlanmıştır. 50 N değerindeki statik yük, hazırlanan düzenek aracılığıyla aksiyel yönde implantların merkezinden ve offset olarak uygulanarak strain değerleri bir strain indicator aracılığıyla kaydedilmiştir. Sonuçlar köprüler arasında ve köprüler içinde olmak üzere iki şekilde istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Konfigürasyon olarak birbirine benzeyen koşulların farklı noktalarda yük uygulandığı zaman benzer strain düzeyleri sergiledikleri ve farklı yük noktalarının strain değerlerini etkiledikleri saptanmıştır. Köprü kurvatürü ve off-set implant yerleşimi farklılık göstermiştir. Köprüler içinde yapılan değerlendirmelerde off-set yüklerin genellikle aksiyal yüklerden yüksek olduğu bulunmuştur (p< 0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study comprises the in vitro evaluation of the induced cervical strains of dental implants supporting cement retained fixed prosthesis under static loading conditions. The investigation included utilization of 10 screw type implants to support 3 and 4 unit fixed prosthesis and strain gauges were bonded to the cervical portions of the implants parallel to their central axis. In order to obtain a number of prosthetic configurations, the implants were united in an acrylic resin apparatus that facilitated various positioning of implants in two different angulations and the implants were embeded in an autopolymerizing acrylic resin block. The inclined implants (two implants) received 15° angulated abutments while standart abutments were connected to the perpendicularly placed implants. The retainer and the pontic portions of the prothesis were seperately fabricated in machined molds and were united on the implant abutments. The fabricated fixed dentures comprised four groups of three unit bridges and five groups of four unit bridges. Each group included seven bridges and dimples were prepared on their occlusal surfaces to provide accurate positioning of the static loading apparatus. The bridges were casted using a base metal alloy and adjustment procedures was performed by one person. A custom adjustable apparatus was machined to apply 50 newton static load to the temporarily cemented bridges axially and tests were conducted to simulate central and offset loading conditions. The induced strain values were recorded with a strain indicator. Intergroup and intragroup statistical analysis were performed. While similar results were obtained between similar configurations, the change in the loading point revealed different strain patterns between groups. Off-set loading/off-set positioning of the implant or pontic had different effects. The intragroup evaluation revelad that off-set loading caused a dramatic increase in strain levels. However, it was not always statistically significant (p< 0.05).