Ratlarda bupivakain ile oluşturulan siyatik sinir bloğu üzerine ondansetronun etkileri
The effect of ondansetron on bupivacaine induced sciatic nerve block in rats
  1. Tez No: 412566
  2. Yazar: ALİ ÖZGÜL SALTALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZA APİLİOĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bupivakain, ondansetron, siyatik sinir, geçirimli elektron mikroskop, Bupivacaine, ondansetron, sciatic nerve, transmission electron microscopy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Rejyonal anestezi üzerine 5-HT3 reseptör antagositlerinin etkisi karmaşık ve kafa karıştırıcıdır. Bu çalışma ratlarda bupivakainle oluşturulan siyatik sinir bloğunda bir 5-HT3 reseptör antagonisti ondansetronun doz bağımlı olarak motor blok, duyusal blok ve derin duyu blok süresini azaltabileceği hipotezini test etmek için tasarlandı. Yöntem: Tek taraflı siyatik sinir bloğu uygulanan kırk dokuz erkek Wistar Albino rat rastgele 7 deneysel gruba ayrıldı. Grup B yalnız perinöral 0.2 ml bupivakain, Grup BO200 perinöral 0.2 ml bupivakain ve bupivakainden 10 dk sonra perinöral 0.4 ml 200 µg ondansetron, Grup BO400 perinöral 0.2 ml bupivakain ve bupivakainden 10 dk sonra perinöral 0,4 ml 400 µg ondansetron, Grup BO800, perinöral 0.2 ml bupivakain ve bupivakainden 10 dk sonra perinöral 0.4 ml 800 µg ondansetron, Grup BO800İP perinöral 0.2 ml bupivakain ve bupivakainden 10 dk sonra intraperitonal 800 µg ondansetron, Grup O800 sadece perinöral 800 µg ondansetron uygulanan gruplar olup Grup S yalancı operasyon grubu. Motor, duyusal ve derin duyu fonksiyonları normal işlevlerine dönene kadar araştırma gruplarını bilmeyen bir araştırmacı tarafından her 10 dakikada bir değerlendirildi. Enjeksiyondan 48 saat sonra siyatik sinirler alındı ve nörotoksik belirtiler açısından elektron mikroskopu ile değerlendirildi. Bulgular: 800 µg perinöral ondansetron yalnızca bupivakain uygulanan grupla karşılaştırıldığında motor, duyusal ve derin duyu bloğu süresini (normal fonksiyona dönme süresi) anlamlı düzeyde azalttı. Normal fonksiyona dönme süresi açısından Grup BO200, Grup BO400, Grup BO800İP ve Group B arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Perinöral 800 µg ondansetron nörotoksik değildi. Sonuç: Bu çalışma ratlarda perinöral ondansetronun doza bağımlı bir şekilde, motor, duyusal derin duyu bloğunun geri dönme süresini azalttığını gösteren ilk çalışmadır. Bulgular insanlar üzerinde yürütülecek, gelecek etkili çalışmaları teşvik eden önemli bir ilk adımdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The effects of the 5-HT3 receptor antagonists on regional anesthesia are complex and unclear. The present study was designed to test the hypothesis that ondansetron, a selective 5-HT3 receptor antagonist, would decrease the duration of motor block, sensory block, and proprioception in a dose-dependent fashion in a rat model of bupivacaine-induced sciatic nerve blockade. Methods: Forty-nine male Wistar Albino rats that received unilateral sciatic nerve blocks were randomly divided into seven experimental groups: Group B received a perineural of 0.2 ml of bupivacaine alone; Group BO200 received perineural 0.2 ml of bupivacaine and 200 µg of ondansetron 10 min later; Group BO400 received perineural 0.2 ml of bupivacaine and 400 µg of ondansetron 10 min later; Group BO800 received perineural 0.2 ml of bupivacaine and 800 µg of ondansetron 10 min later; Group BO800IP received a perineural 0.2 ml of bupivacaine and an intraperitoneal injection of 800 µg of ondansetron 10 min later; Group O800 received perineural 800 µg of ondansetron; and Group S was sham operated. A blinded investigator assessed motor sensory and proprioception function every 10 min until the return of normal function. The sciatic nerves were harvested 48 h after the operation, and neurotoxic signs were checked with electron microscopy. esults: The administration of 800 µg of ondansetron perineurally significantly decreased the duration (time to the return of normal function) of motor, sensory, and proprioception blockade when compared with the bupivacaine alone group. The time to the return of normal function was not significantly different between the BO200, BO400, BO800IP, and B groups. The administration of 800 µg of ondansetron perineurally was not neurotoxic. Conclusion: This is the first study to show that perineural ondansetron decreases the duration of motor, sensory, and proprioception blockade in rats, depending on the dose. The findings are an essential first step in encouraging future efficacy studies in humans.