Türkiye'de 5-14 yaş arası sağlıklı çocuklarda CE (merkez-kenar) açısı değerleri
The mean center edge angle (CEA) values of 5-14 years old healty turkish children
- Tez No: 412567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN KEREM AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: merkez-kenar açısı, displazi, Türk toplumu, Center-edge angle, dysplasia, Turkish population
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkiye´de 5-14 yaş arası sağlıklı çocuklarda merkez-kenar (CE) açısı değerlerini yaş, cinsiyet ve tarafa göre belirlemek ve hafif ve ağır displazi için açısal sınır değerlerini bulmak amaçlandı. Çalışma planı: Türkiye'de 5 ile 14 yaş arası çocuklarda karşılaşılan tedavi edilmemiş kalça çıkığı sıklığını araştırmak için oluşturulan veri havuzundan yararlanıldı. Gelişimsel kalça displazisi dışı nedenlerle çekilen pelvis ve alt karın radyografilerinden oluşan bu havuzda 18 ilden toplanan 5 yaş ile 14 yaş arası çocukların uygun grafilerinde merkez-kenar açısı değerlerinin yaş, cinsiyet ve tarafa göre dağılımları incelendi. Bulgular: Değerlendirmeye alınan 1655 çocuğun 21'inin herhangi bir kalçasının çıkık ya da yarı çıkık olduğu saptandı. 38'inin grafisi ise dijital ortama aktarılamadı. Kalça patolojisi olmayan 1596 çocuğun 3192 kalçasının merkez-kenar açı değerleri ölçüldü. Üç yüz otuz üç (%20.8) çocuğun 449 (%14) kalçasının merkez-kenar açı değerinin ortlamanın 2 standart sapmanın altında ve bu değerin 1 standart sapma üstünde, 58 (%3.6) çocuğun 70 (%2.2) kalçasının merkez-kenar açı değeri ortalamanın 2 standart sapma altından daha düşük olduğu saptandı. Merkez-kenar açı değerlerinin yaşla arttığı gözlendi. Çıkarımlar: Çalışmada Türk toplumundaki 5 yaş ile 14 yaş arası çocuklardaki normal merkez-kenar açıları tanımlanmış ve her yaş grubu için hafif displazi ve ağır displazi sınırları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the center-edge (CE) angle values in healthy children between 5 and 14 years of age based on sex, age, and side and to define the angular limits for mild and severe dysplasia. Methods: The data pool records that was gathered to define the prevalence of untreated congenital hip dislocation in Turkish children between 5 and 14 years of age were used. The center-edge angles were measured on pelvic and abdominal radiographs of children between 5 and 14 years of age, taken in 18 different cities for nondevelopmental hip displasia related causes and determined the distribution of the center-edge angle values based on sex, age, and side. Results: Luxation or subluxation were detected in any hips of 21 children out of 1655 children. The radiographs of the 38 children couldn't be transferred to digital media. The center-edge angle values of 3192 hips of 1596 children with no hip pathology were measured. The center-edge angle measurements of 449 (14%) hips of 333 (20.8%) children were found to be between 1 and 2 standard deviations and 70 (2.2%) hips of 58 (3.6%) children were calculated to be less than 2 standard deviations below the mean. The center-edge angle values were observed to increase with age. Conclusions: In this study, normal center-edge angle values of Turkish population aging between 5 and 14 years were determined and mild and severe dysplasia limits were defined.