Normal işitme eşiğine sahip tinnitus hastaların koklear işitsel fonksiyonlarının odyolojik değerlendirmesi
Normal i̇şi̇tme eşi̇ği̇ne sahi̇p ti̇nni̇tus hastalarin koklear i̇şi̇tsel fonksi̇yonlarinin odyoloji̇k değerlendi̇rmesi̇
  1. Tez No: 412624
  2. Yazar: MELİS KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SEYRA ERBEK, DOÇ. DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, Otoakustik Emisyon, Thereshold Equalizing Noise (TEN), dış ve iç tüy hücre uyumsuz hasarlanma teorisi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tinnitus, kokleada titreşim ve mekanik aktivite olmaksızın sinir sistemindeki bir aktivite sonucu oluşan ve dışarıdan herhangi bir tür uyaran olmaksızın meydana gelen ses algısı olarak tanımlanır. Normal işitmeye sahip kişilerde tinnitus mekanizmasını açıklamak halen tartışmalıdır. Bu çalışmada dış tüy hücre ve iç tüy hücre uyumsuz hasarlanma teorisi temel alınarak normal işitmeye sahip bireylerdeki tinnitus mekanizması araştırılmıştır. 30 bireyden oluşan(n:49 tinnituslu kulak) normal işitmeye sahip tinnitus hastaları ile 25 bireyden oluşan (n:49 kulak ) normal işitmeye sahip kontrol grubu oluşturulmuştur. Bu iki gruba işitme eşiklerinin normal olduğuna bakmak için saf ses odyometrik değerlendirme, orta kulak fonksyonları için timpanometrik değerlendirme,kokleadaki dış tüy hücrelerini değerlendirmek için Transient Evoked Oto Acoustic Emission(TEOAE) ve Distortion Product Oto Acoustic Emission(DPOAE) testleri ,kokleadaki iç tüy hücreleri değerlendirmek için Thereshold Equalizing Noise testi(TEN) uygulanmıştır. Tinnitus şikayeti olan gruba tinnitus frekans ve tinnitus şiddet eşleme testi, Hasta Bilgi Formu ile yaşam kaliteleri hakkında bilgi almak için Tinnitus Engellilik Anketi uygulanmıştır. Uyarılmış otoakustik emisyon bulgularına göre ,normal işitmeye sahip tinnituslu bireylerde %19.04 anormal TEAOE %27.12 sinde anormal DPOAE, kontrol grubunda ise %5.26 anormal TEAOE , %20.12 anormal DPOAE elde edilmiştir. TEOAE ortalama amplitüdlerinde 4000 Hz dışında tüm frekanslarda her iki grup arasında anlamlı fark ,DPOAE ortalama amplitüdlerinde ise sadece 1400Hz de anlamlı fark elde edilmiştir.TEN test sonucu her iki grupta da ölü bölge elde edilmemiştir. Sonuç olarak yaptığımız çalışmada dış ve iç tüy hücre uyumsuz hasarlanma teorisi doğrulanmaktadır. Ancak, bu bulguları desteklemek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Tinnitus is defined as the perception of sound that results completely from activity within the nervous system without any corresponding mechanical, vibratory activity within the cochlea, and not related to external stimulation of any kind. It is still difficult to explain pathophysiology mechanisms of tinnitus in patients with normal hearing ability. In this study we aimed to investigate mechanisms of tinnitus in patients with normal hearing ability based on inner and outer hair cells incompatible damage theories.The study group consisted of 30 tinnitus patients with normal hearing ability(49 tinnitus ears) and control group consisted of 25 people with normal hearing ability (49 normal ears). Both groups underwent basic audiological tests which include pure tone audiometry and tympanometry. The tests were then followed by TEOAE and DPOAEs measurements and the Thereshold Equalizing Noise(TEN )test. The study group was underwent tinnitus pitch and loudness matching test,and the patients were asked to fill the information form and take the Tinnitus Handicap Test. The present study found 19.04 % of tinnitus ears with abnormal TEOAEs and found 27.12 % of tinnitus ears with abnormal DPOAEs. The controls were observed to have only 5.26 % of the ears with abnormal TEOAEs and 20.12% of the ears with abnormal DPOAEs. The difference of TEOAE mean amplitüd between the two groups is significant at all frequencies except for frequency 4000Hz.The difference of DPOAE mean amplitüd between the two groups is only significant at frequency of 1400Hz. No one in the two group demonstrated an abnormal TEN test result.As aresult,inner hair cells and outer hair cell incompatible damage theory (discordant dysfunction) is confirmed. However, more researches need to be carried out in this area in order to support the current finding.