2012-2013 yılı Türkiye futbol liglerinde görev yapan faal futbol antrenörlerinin bazı sosyo-demografik özelliklerinin tükenmişlik düzeyleri ile ilişkisi
The relationship of the some social demographic properties of the coaches who works on Turkish football leauges with the burnout levels on 2012-2013
  1. Tez No: 412656
  2. Yazar: HAKAN UĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPARSLAN ÜNVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenör, Tükenmişlik
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye Futbol liglerinde görev yapan Türk futbol antrenörlerinin bazı sosyo-demografik özelliklerinin tükenmişlik düzeyleri ve buradan hareketle tükenmişliği etkileyen bazı faktörleri saptamaktır. Bu araştırmada faal Türk futbol antrenörleri çalışmanın evreni olarak belirlendi. 2012 Mayıs ve Haziran aylarında çalışmalarına devam eden 23 ilde (Samsun, Kütahya, Van, Rize, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Trabzon, Ordu, Kayseri, Kilis, Konya, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Ankara, Giresun, Afyonkarahisar, Gaziantep, İstanbul, Mersin, Uşak, Mersin,), Amatör, 3. Lig, 2. Lig, 1. Lig, Süper Liglerinde görev yapmakta olan 1088 Futbol antrenörü çalışmaya katıldı. Bu çalışmada TÜFAD bünyesindeki gelişim seminerlerine katılan faal futbol antrenörlerine uygulandı. Ankete katılan antrenörlerin görüş ve beklentilerini anlamak için likert tipi bir ölçek olan Maslach Tükenmişlik Envanteri ( Maslach Burnout Inventory) uygulanmıştır. Anket soruları iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler saptamak için 19 soru sorulmuştur Anketin ikinci bölümünü ise 22 sorudan oluşan Maslach Tükenmişlik Envanteri oluşturmaktadır. Envanter üç alt bölümden oluşmaktadır; duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarı. İstatistiki yöntem olarak, Tamhane ve Tukey testi uygulandı. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20.00 programından yararlanılarak bulgular, frekans dağılımı ve çapraz tablolar halinde sunulmuştur. Antrenörlük süresinin, aylık net geliri değişkenlerinin Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir. Ayrıca yaş değişkeninin Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarı üzerinde de istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir. Medeni durum ve öğrenim durumu değişkenleri incelendiğinde ise Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmektedir. Ayrıca yaş değişkeninin Duygusal Tükenme üzerinde de anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to determine some of the factors that effect exhaustion and exhaustion levels of the Turkish football trainers serve in Turkish football league. Turkish football trainers form the universe of the study. My samples are of 1096 football trainers, 23 from the cities (Samsun, Kütahya, Van, Rize, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Trabzon, Ordu, Kayseri, Kilis, Konya, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Ankara, Giresun, Afyonkarahisar, Gaziantep, İstanbul, Mersin, Uşak, Mersin) serve in Amateur, 3rd league, 2nd league , 1nd league, Super league. In the study, a likert type scale, The Maslach Burnout Inventory is applied to understand the views and expectations of the trainers. Questionnaire consists of 2 parts. In part 1, 19 questions are asked to determine the personal information. Part 2 contains 22 questions of Maslach Burnout Inventory. Inventory has 3 sub titles, Emotional Exhaustion, Depersonalization and Personal Accomplishment. In evaluating the data obtained at the end of the research is utilized by SPSS program and diagnoses are presented in frequency distribution and crosswise tables. Statistical methods, Tamhane and Tukey test was applied. As a result of Research and data provided by SPSS 20.00 program, to assess vital signs, the frequency of cross-tables and the distribution is offered. İt is seen that there is a significant effect of coaching period, the variety of montly income on Emotional Exhaustion, Depersonelization and Personal Accomplishment. Also there is a significant effect of age factor on Depersonelization and Personal Accomplishment. When Marital status and Educational Status are examined, they have no statistically significant effect on Emotional Exhaustion, Depersonelization and Personal Accomplishment. Also age factor doesn't have a significant effect on Emotional Exhaustion. Keywords : Football, Trainers, Burnout