Liseler arası müsabakalara katılan sporcu öğrencilerin saldırganlık durumlarının araştırılması (Rize ili örneği)
Research of aggressive states of student athlete participating inter high school competitions (the case of Rize city)
- Tez No: 412655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ACET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Lise, Sporcu öğrenci, Ergenlik, Saldırganlık, Spor, High school, Student athletes, Puberty, Aggressiveness, Sports
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı liseler arası müsabakalara katılan sporcuların saldırganlık düzeylerini araştırmak ve bunun yanında spor ve saldırganlık ilişkisini çeşitli boyutlarıyla ortaya koymaktır. Araştırmaya Rize'de 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullar arası spor müsabakalarına katılan 26 liseden tesadüfi küme örnekleme yöntemine göre seçilmiş toplam 490 sporcu katıldı. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile İpek İlter (Kiper) tarafından geliştirilen Saldırganlık Envanteri kullanıldı. Verilerin dağılımlarıyla ilgili öncelikli olarak normallik testi (Kolmogorow-Smirnov D test) yapıldı. Çalışmaya katılan sporcuların dağılımları ve yüzdeleri tanımlayıcı istatistik (Descriptive Statistics) ile belirlendi. Sporcuların cinsiyet, okul türü ve spor dalı türü değişkenlerine göre saldırganlık durumlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde bağımsız örneklem T Testi (Independent Sample T Test) uygulandı. Yaş değişkenine (4 grup) göre ise saldırganlık durumlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) uygulandı. Anlamlı bulunan gruplar arası farklılıklar için ikinci seviye testi olan Tukey HSD kullanıldı. Verilerin bilgisayar ortamına girilmesi ve grafiklerin çizilmesinde Windows için Microsoft Excel 2003, verilerin analizinde Windows için SPSS 20.0 paket programı kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda yaş, cinsiyet, okul türü ve spor dalı türüne göre sporcuların atılganlık hariç tüm alt boyutlardaki saldırganlık puanlarında anlamlı farklılıklar saptandı. Sonuç olarak da ergenlik döneminde sporcuların yaşları arttıkça genel saldırganlıklarının da arttığı, erkeklerin kızlardan, meslek lisesine giden sporcuların genel liselere giden sporculardan ve takım sporu yapan sporcuların bireysel spor yapan sporculardan daha saldırgan oldukları bulundu.
Özet (Çeviri)
The research aims to search for aggressive states of student athletes participating inter high school competitions and to determine the relationship with sport and aggressiveness in many aspects as well. 490 student athletes from 26 high schools participating inter high school competitions in the academic year 2013-2014 in Rize were chosen regarding random cluster sampling method. Personal Information Form developed by the researcher and Aggressiveness Inventory developed by İpek İlter (Kiper) were used as data collection tools. Regarding the distribution of data, primarily normality test (Kolmogorow-Smirnov D test) was applied. Distribution of the student athletes and their percentages were determined through descriptive statistics. In comparing aggressiveness states according to variables such as gender, type of school and sport of student athletes, Independent Sample T Test was applied at α=0.05 significance level. In comparing aggressiveness states according to variables such as gender, type of school and sport of student athletes, Independent Sample T Test was applied at α=0.05 significance level. In comparing aggressiveness states according to age variable (4 groups), One Way Anova was applied at α=0.05 significance level. Tukey HSD, a second-level test, was used for differences between groups found significant. Microsoft Excel 2003 was used to input data into computer and to draw graph; SPSS 20.0 was used to analyse data. As a result of analyses according to variables such as age, gender, type of school and sport of student athletes, significant differences were detected at all sub-dimension aggressiveness scores except assertiveness. Finally, in puberty the older student athletes get, the more their aggressiveness level is; males are more aggressive than females; student athletes of vocational high school are more aggressive than those of general high school; and lastly student athletes doing team sports, are more aggressive than those doing individual sports.