Çocuk yargılamasında koruma tedbirlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of security measures in Turkish juvenile law
- Tez No: 412671
- Danışmanlar: PROF. DR. İMDAT ELMAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk suçluluğu, ceza sorumluluğu, tedbirler, çocuk hukuku, Juvenile crime, crime responsibility, security measures, juvenile law
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çocuk suçluluğu son on yılda daha görünür hale gelmiş, sosyal politika uygulayıcıların konuya daha çok eğilmesine neden olmuştur. Çocuklara yönelik ceza politikaları ise ya 15-18 yaş arası çocuğun minyatür yetişkin olduğunu belirtir şekilde yetişkinlere verilen cezanın indirimli uygulanması ya da 12-15 yaş arasında yer alan çocukların işledikleri fiilin hukuki anlam ve sonucunu bilmeme veya davranışlarını yönlendirmeme şartına bağlı olarak uygulanan güvenlik tedbirleri oluşturmaktadır. Ancak adli sistemin önemli bir unsuru olan ve suça sürüklenen çocukların yaptığı yanlış sayesinde doğruyu öğrenmesine neden olması amacını güden güvenlik tedbirleri hem kısıtlı sayıdadır, hem de kaynak yetersizliği ve sorumlu makamın belli olmaması gibi nedenlerden ötürü uygulanmamaktadır. Bu çalışma ile İstanbul ilinde suça sürüklenen ve cezai sorumluluğu olmadığı için haklarında tedbir kararı verilen çocukların psiko sosyal durumları incelenerek tedbirlerin nasıl kararlaştırıldığı karşılaştırmalı tablolar halinde incelenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the last decade the child delinquency and crime problem became more visible in Turkey, which forces the social policy makers to take this problem into consideration when making social policies. According to Turkish criminal law, there are two types of sanctions fort he juveniles. If the juvenile has criminal responsibility then he/she is given a discounted adult punishment, if the juvenile does not have any criminal responsibility (e.a. whe he/she does not have to power to conduct his/her behaviours or does not know the meaning and consequences of the law) a security measure is given. The security measures which should be designed with the motto of“to learn from the mistakes”are not specialy designed for the delinquent juveniles but for the juveniles who need a protection and support. Therefore mostly these security measures are not used properly because of lack of personel and mentality. With this work the juveniles which as a sanction a security measure must be given have been inpected and some solutions are suggested.