Siirt ilinde kadın intiharları
Suicides of women in Siirt
  1. Tez No: 412670
  2. Yazar: AYSEL SARIPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Siirt, genç kadın, risk etmenleri, intihar yöntemleri, Suicide, Siirt, young women, risk factors, suicide methods
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Her gün 9 kişinin intihar ettiği ülkemizde erkekler kadınlara göre daha fazla intihar etmektedir. Cinsiyet ve yaş birlikte değerlendirildiğinde kadınların 15-29 yaş arası intihar oranları yüksek olduğu görülmektedir. Bölgelere göre intihar oranlarına bakıldığında düşük intihar oranına sahip olan Güney Doğu Anadolu Bölgesi, kadınların erkeklere göre en fazla intihar ettiği illerle dikkatleri üzerine çekmektedir. Kadın intiharlarının yüksek olduğu bu gibi toplumlarda politik şiddet, ekonomik gerileme, güçlü ataerkil yapı, kadının statüsünün düşük, hukuki ve kültürel korumadan uzak olduğu görülür. Bu bölgede, kadın intihar oranının erkek intihar oranından fazla olduğu illerden biri de Siirt ilidir. Siirt İlinde, kadın intihar sayısı 2000-2013 yılları arasında erkek intihar sayısından fazla olup, yıllara göre çok az değişerek düzenli bir seyir izlemiştir. Siirt ilinde gerçekleşen kadın intiharlarının toplumsal nedenlerini anlamak için yapılan bu çalışmada, araştırma verileri Siirt Adliyesi ve Mülhakatlarında 2000-2013 yılları arasında 13 yıllık döneme ait, adli soruşturmaya konu olan intihar olgularının savcılık dosya belgeleri taranarak elde edildi. Bu dosyalarda yer alan 60 kadın intihar olgusu değerlendirmeye alınarak demografik yapıları analiz edildi. Kadın intihar olgularının % 55'i 11-20 yaş arasındaki genç kadınlar oluşturmakta olup, % 88,3'ü ev kadını, % 40'ı köylerde yaşamaktadır. Bu olgularının % 50'si ası, % 38,3'ü ateşli silah, % 8,3'ü yüksekten atlama yöntemi kullanarak intihar etmiştir. Ateşli silahlarda kullanılan silah % 43,4 ile av tüfeği olup, kullanılan tüm silahlar baba, eş ya da erkek akrabaya aittir. İntihar olguları en fazla Haziran, kasım ve ekim aylarında gerçekleşmiştir. Geleneksel yapının ağırlıkta olduğu Siirt ve kırsalında, kadın toplumsal yaşama katılamamakta, töre ve namus kisvesi altında içine kapanık bir yaşam sürmektedir. Kadın intiharlarının önlenebilmesi için toplumun modernleşmesi ve kadının iş ve toplumsal yaşama katılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our country where 9 people commit suicides every day, the number of women who commit suicide is more than men. Considering sex and age facts, it is seen that suicide rate is higher in women who are between the ages 15-29.When suicide rates of regions analysed, South-eastern Anatolia Region has the lowest suicide rate in our country but the cities in this region, the suicide rate of women is higher than the suicide rate of men. In such communities, in which women suicide rate is high, are seen political violence, economic recession, a strong patriarchal structure, far from legal and cultural protection and low status of women. In this region, one of the cities where the women suicide rate is higher than the rate of man suicide is Siirt. In Siirt, the suicide rate of women was higher than the suicide rate of men in between years 2000-2013, and it is followed by a regular course changed very little over the years. This thesis aims to research social reasons of the women suicide and all information for this research is obtained from the prosecution file documents, which includes suicide cases between the years 2000-2013 in court of justice in Siirt.60 women suicide cases examined from that file and also demographic structure is analysed.55% of women suicides occur between the ages 11-20, 88.3% of the women are housewives and 40% of the women live in villages. 50% of these suicides occur by hanging, 38.3% by firearm and 8.3% by leaping frım places. 43.4 % of the firearms that were used in these cases were shotgun and all firearms which were belonged father, spouse or other male relatives. These cases occurred mostly in June, September and November. In Siirt where the traditional life is dominant, women cannot join the society and are forced to live isolated because of alleged traditional rules and honour. In order to prevent suicides of women, the society has to be modern and provide opportunity for women to join work and communal living.