Fokal solid karaciğer lezyonlarını değerlendirmede ultrason eşliğinde subkostal ölçüm tekniği ile shearwave elastografinin rolü
Role of the shearwave elastography with subcostal technic by guiding ultrasound in order to evaluation of focal liver lesions
  1. Tez No: 412810
  2. Yazar: OZAN BABAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fokal solid karaciğer lezyonları, USG, shearwave elastografi, Focal solid liver lesions, Shearwave elastography
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Dokuların elastikiyet farklılıkları, fokal solid lezyonların tanı ve ayırıcı tanısında bize önemli ipuçları verebilmektedir. Bu noktada, yeni geliştirilen shearwave elastografi (SWE) yöntemi ile karaciğerin fokal solid lezyonlarının benign-malign ayırımı ve karakterizasyonunun mümkün olup olmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı ultrasonografi birimine, Ocak 2014 - Haziran 2015 tarihleri arasında, sonografik değerlendirme için, diğer birimlerden gönderilen ve inceleme esnasında karaciğerinde kitle tespit edilen 42'ü erkek ve 50'i kadın olmak üzere toplam 94 hastaya, prospektif olarak subkostal teknik ile shearwave elastografi incelemesi uygulandı. İşlem için Philips marka ultrasonografi cihazı (iU22; Philips Healthcare, Andover, Mass) ve SWE incelemesine uygun 2,5 Mhz bant genişliğinde konveks prob kullanıldı (Trancducer C5-1, B0M2J6). Bulgular: Lezyon karakteri ile lezyon elastikiyet değerleri arasında anlamlı farklılık saptandı. Malign lezyonların ortalama elastikiyet değerleri benign lezyonlara göre gözle görülür düzeyde artış gösterse de, cut-off değeri esas alındığında, SWE yönteminin, karaciğer fokal solid lezyonlarının primer tanısını koymada ve benign-malign ayırımının yapılması hususunda bu aşamada düşük sensitivite ve spesifite değerlerine sahip olduğu anlaşılmaktadır. Sonuç: SWE yöntemi, karacier fokal solid lezyonlarının, primer tanısının konulması ya da benign-malign lezyonlarının ayırımında güvenilir bu aşamada düşük spesifite ve sensitivite değerlerine sahip olsada, lezyonların karakterizasyonunda, özellikle ayırıcı tanıda güçlük çekilen durumlarda, sağladığı önemli ipuçları vermesi nedeni ile tanı algoritmasında kullanılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Differences in the elasticity of tissues can give important clues in the diagnosis and differential diagnosis of focal solid lesions. In this study, the newly developed Shearwave Elastography (SWE) method was used to investigate the possibility of characterization of focal solid liver lesions and benign-malign differentiation. Materials and Methods: Shearwave Elastography Examination (SWE) with subcostal technique was performed prospectively on 92 patients diagnosed with focal liver lesions (42 male and 50 female). The patients were referred by various departments to be examined by the Meram Medicine Faculty of Necmettin Erbakan University's Radiology Department for sonographic evaluations from January 2014 through June 2015. Philips brand ultrasound equipment (iU22, Philips Healthcare, Andover, Mass) and 2.5 MHz convex probe (Trancduc is C5-1, B0M2J6) were used for the examination. Results: A significant difference was found between lesion elasticity and lesion character values. Although the average elasticity values of malign lesions showed noticeable increase compared to benign lesions, the SWA method was not sufficient in differentiating between benign – malign lesions or in reaching the primary diagnosis of focal solid lesions on the basis of the cut-off value at this stage. Conclusion: Although SWE is not a reliable method in the primary diagnosis of focal solid liver lesions or differentiation between benign – malign lesions at this stage, it does offer important clues and would be beneficial method to use in the diagnostic algorithm when performing the characterization of lesions especially if there are difficulties in the differential diagnosis.