Yoğun bakımda mekanik ventilasyon yapılan hastalarda atriyal natriüretik pepdit (ANP) ve C tip natriüretik pepditin (CNP) prognoza etkisi
Prognostic effect of atrial natriuretic peptide (ANP) and c-type natriuretic peptide (CNP)in patients with mechanical ventilation in intensive care unit
  1. Tez No: 412820
  2. Yazar: GÖKNİL ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR CANDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: NatriüretikPeptid, Mekanik Ventilasyon, Yoğun Bakım, Natriuretic Peptide, Mechanical Ventilation, Intensive Care
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç:Yoğun bakımda; konvansiyonel tedavinin yetmediği, ağır hastalık tablosu nedeniyle organ fonksiyonlarının yitirildiği ve mortalitesi yüksek hastaların takip ve tedavisi yapılır.Mortalitebirçok faktörden etkilenir.Natriüretik peptidlerin kalp yetmezliğinde aktive olduğu bilinmesine rağmen terapötik önemi yeni yeni anlaşılmıştır. Homeostazisi sağlayan bu peptidler, vazokonstriktör sistemlere karşı sadece vazodilatatör ve natriüretik olmakla kalmayıp antiproliferatif ve anti-iskemik etkileri vardır.Natriüretik peptidlerin hastalık ciddiyeti ve prognoz tahmini arasındaki ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır Materyal ve Method:Çalışmamıza prospektif olarak Kasım 2011 ile Ocak 2013 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi acil servisi kritik yoğun bakım ünitesinde akut solunum yetmezliği nedeniyle takip tedavisiyapılan ardışık hastalar alındı. Yatış öncesi tanısı konmuş; konjestif kalp yetmezliği, kardiyomiyopati, yeni geçirilmiş MI, 18 yaş altı, nöromuskuler hastalığı ve gebeliği olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik özellikleri; GKS, APACHE II ve SOFA değerleri, vital bulguları, hemogram, biyokimya ve kan gazı incelemeleri ilk 24, 48 saatte ve 30. günde kayıt altına alınan en kötü verilerle değerlendirildi.ANP ve CNP değerleri ölçüldü. Hastalar; sağ kalanlar ve kaybedilenler olarak iki gruba ayrıldı ve gruplar arası farklılıkları incelendi. BulgularAraştırmaya; yaş ortalaması 71,73 (18-105) olan 99 adet kritik yoğun bakım hastası alındı. Hastaların 56?sı (% 56,6) erkek ve 43?ü (% 43,4) kadındı. Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve ek hastalıkta istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sağ kalan (n=75) ve kaybedilen (n=24) hastalar karşılaştırıldığında GKS, APACHE II ve SOFA değerleri arasında fark anlamlıydı. ANP ve CNP değerleri arasındaistatiksel fark yoktu. Sonuç: Çalışmamızdaölçülen ANP ve CNP değerleri arasında düşme tespit edilmesine rağmen istatiksel anlamlılık bulunmamıştır. Mekanik ventilasyon yapılan kritik yoğun bakım hastalarında ANP ve CNP değerleriyle ilgili daha ileri araştırmalara ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Prognostic Effect of Atrial Natriuretic Peptide (ANP) and C-type natriuretic peptide (CNP)in Patients with Mechanical Ventilation in Intensive Care Unit Saniye Göknil ÇALIK, Specialty Dissertation, Konya, 2013 Purpose: In intensive care unit, the patients with organ dysfunctions because of serious illness, for whom the conventional treatments are not enough, and who have high mortality risk are treated and followed up. Mortality is affected by many factors. Recently, the therapeutic importance of natriuretic peptides has been understood although it is known that they are activated in heart failure. These peptides providing homeostasis have vasodilator, and natriuretic effects against the vasoconstrictor systems but they also have anti-proliferative and anti-ischemic effects. In this study, we aimed to investigate the relationship between natriuretic peptides and the severity of illness, especially mortality, in intensive care unit patients. Material and method: Inour prospective study, patients who treated in the critical intensive care unit of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty emergency service between November 2011 and January 2013due to acute respiratory failure were includedconsecutively. The demographic characteristics of the patients; GCS, APACHE II and SOFA values, vital signs, complete blood count, biochemistry and blood gas studies were recorded. ANP and CNP values were measured. Patients were divided into two groups as survivors and victims, and the differences between the groups were analyzed. Results: The study included 99 patients whose mean ages were 71.73 (18-105) treated in intensive care units criticalwere included. Of the patients, 56 (56.6%) were male and 43 (43.4%) were female. Assessment of patients was carried out with the worst data recorded within the first 24, 48 hours and 30th day. There was no statistically significant difference between the groups in age, gender, and additional diseases. When the patients survived (n = 75) and lost (n = 24) compared, the values between GCS, APACHE II and SOFA were significantly difference. There was no statistically significant difference between the values of ANPand CNP Conclusions: In our study, although decrease was determined between the values of ANP and CNP, it was not statistically significant. Further researches are required for ANP and CNP values inpatients undergoing mechanical ventilation in critical intensive care.