It's more than you can tell: The implicit side of helping
Anlatabildiğinin ötesi: Yardımlaşmanın bilinmeyen tarafı
  1. Tez No: 413036
  2. Yazar: ARZU AYDINLI
  3. Danışmanlar: DR. RAHİME ZEYNEP CEMALCILAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, yardımlaşma, örtük motivasyon, olumlu sosyal davranışlar, gönüllülük, culture, helping, implicit motivation, prosocial behavior, volunteering
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Mevcut araştırma, çeşitli yardımlaşma türlerininin oluşmasının altında yatan nedenleri farklı kültürler arasında inceler. İçeriği, var olan araştırmaları inceleyip özetleyen bir bölümden ve beş ampirik çalışmadan oluşmaktadır. Bu bölümler farklı kültürlerde yer alan yardımlaşma eylemlerinin ne derece bilinçsiz (yani örtük) motifler tarafından ve ne derece insanların kendilerine atfettikleri (yani açık) motifler tarafından harekete geçirildiği sorusunu ele alırlar. Araştırmalar örtük ve açık motifler ve farklı yardımlaşma eylemleri arasındaki (yani spontane yardımlaşma veya gönüllülük, yakın insanlara yardım veya yabancılara yardım) bağlantıyı Almanya, Hong Kong, Hollanda, Türkiye ve ABD`den elde edilmiş veriler doğrultusunda incelemekteler. Bulguların tümü yardımlaşma eylemlerinin açık (yani bilinçli) motifler dışında – yardımlaşmanın türüne ve kültürel ortama bağlı olarak - örtük (bilinçsiz) motifler tarafından da harekete geçirilebildiğine işaret ediyor. Böylelikle elde edilen bulgular yardımlaşma eylemlerinin motivasyonel temelleri konusundaki bilgilerimizi büyük ölçüde ilerletip, yardımlaşma hikayesinin“anlatabildiğinin ötesine”geçtiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present research examines the motives that underlie various types of helping, across different cultures. It comprises one review chapter and five empirical studies that address the question of whether different types of helping, taking place in different cultures are only driven by conscious (i.e., explicit) motives that people ascribe to themselves, or also by unconscious (i.e., implicit) motivational forces. More specifically, this research comprises data on the link between implicit and explicit motivation to different types of helping (i.e., spontaneous helping, volunteering, helping close others, and helping strangers) across Germany, Hong Kong, the Netherlands, Turkey, and the US. Findings portray that –in addition to self-reported (explicit) motives- helping can also be driven by implicit (unconscious) motives, depending on type of helping and on the (cultural) context in which helping occurs. By that, findings obtained substantially extend our understanding for motivational antecedents of helping and demonstrate that the story of helping includes“more than you can tell”.