Pilot sea turtle monitoring at ims-metu beach, Erdemli, Turkey (North-Eastern Mediterranean) using novel tracking systems
Pilot deniz kaplumbağaları izleme takip sistemlerinin Odtü-Dbe Kumsalı'nda, Erdemli, Türkiye (Kuzey-Doğu Akdeniz) uygulanması
  1. Tez No: 413176
  2. Yazar: SİNEM CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKAN KIDEYŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kızıl-ötesi kamera, lazer bariyer, Cartta caretta, Chelonia mydas, Mersin, ODTÜ - DBE, görüntü işleme, Infrared camera, laser barrier, Caretta caretta, Chelonia mydas, Mersin, METU-IMS, image processing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Yuva sayma, deniz kaplumbağası popülasyonlarının değerlendirilmesi için kullanılan en yaygın tekniklerden biri olarak kabul edilir. Türkiye'de yapılan izleme çalışmaları için standart prosedür Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ortak katkıları ile belirlenmiştir. Yuvalayan ergin dişi kaplumbağa sayıları ve popülasyon içindeki değişimi belirlemesinin yanı sıra, bu teknik, aynı zamanda yuva başına yumurta sayısı, yavru sayısı, yavru başarı oranı gibi pek çok veri ile çevresel ve ekolojik parametrelerin yuvalama ve yavru başarısına etkisinin anlaşılmasına destek olur. Popülasyon trendinin belirlenebilmesi için uzun zamanlı sürerli veri toplanması gerekmektedir. Belirlenmiş prosedür çok sayıda kalifiye araştırmacının gece devriye yöntemi çalışmalarını gerektirmekle beraber; uzun bekleme süreleri, nitelikli araştırmacı için harcanması gereken zaman ve bütün bölgenin eşzamanlı gözlem zorluğu gerekçeleri ile eleştirilebilir. Bir diğer nokta ise; her yuvalama kumsalının ekolojik ve fiziksel şartlarına, proje kaynaklarına ve bütçeye göre ortak protokolün uyarlanmasının gerekliliğidir. Bu tezde, Mersin, Türkiye'de bulunan ODTÜ -DBE Sahili 2013 yuvalama sezonunda yuvalayan iki tür deniz kaplumbağaları (Caretta caretta, Chelonia mydas ) izleme çalışmalarının teknolojinin katkısıyla otomatize kızılötesi kameralar ve lazer bariyerler kullanılarak geliştirilen yeni bir izleme yöntemi uygulanmıştır. Hızlı şehirleşme ve yanlış yapılaşma tehditleri altındaki sahil şeridinde doğal özelliklerini koruyabilen nadir bölgelerden biri olmasına rağmen ODTÜ-DBE kumsalının deniz kaplumbağaları açısından herhangi bir resmi statüsü bulunmamaktadır. Tezdeki ilk hedef, bölgeye resmi bir koruma statüsü kazandırabilmektir. Böle önemini vurgulamak için veri toplanması esnasında deniz kaplumbağalarını asgari insan etkisine maruz bırakmak, zaman ve iş gücü kazancı sağlayabilecek, sürerliliği kolayca sağlanabilecek ve belirlenmiş resmi standart prosedürün tüm gerekliliklerini karşılayabilecek bir metot uygulaması tezin takip eden ikinci ana amacıdır. Bu amaçlar çerçevesinde yeni uygulamanın doğruluğunu ve etkinliğini karşılaştırmalı test edebilmek için, standart günlük devriye izleme çalışması da eş zamanlı uygulanmıştır. Güvenlik sistemleri düşünülerek uyarlanmış lazer bariyer sistemi yüzde 85.71 anaç çıkışını alarmla bildirmiş fakat alarmların yüzde 14.71 i çalışma konusu dışındki aktivitelerden meydana gelmiştir. Her iki yöntemde de yuvalayan dişilerin sahilde veri toplanması için coğrafi konumunun belirlenmesi belirlen, izleri okuyarak veri toplanması, yuva yerinin belirlenmesi ve yavru başarısının takibi aynı tekniklerle belirlenmiştir. Her iki yöntemi kullanarak, genişletilmiş amaçlarla bu tez kapsamında 2013 yılı üreme sezonu için; ergin yuvalayan dişi kaplumbağa sayısı, başarılı- başarısız yuvalama aktivitesi, yuvaların mekânsal ve zamansal dağılımı verileri toplanmıştır. Bunlara ek olarak; yuvalama başarı oranı, morfolojik ölçü, yuva yoğunluğu, kuluçka süresi, yumurta sayısı, yavru başarı oranı ve embriyonik gelişimi etkileyen yuva derinlik, çap, nem, sıcaklık verileri de kayıt altına alınmıştır. Çevresel parametrelerin yuvalama ve yavru başarı oranları ile ilişkilerini izlemek amacı ile eğim, profil, kum kompozisyonu, tanecik düzeni ve şekli, bitkisel örtü belirlenerek sahil karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Sahile vuran ölü- yaralı kaplumbağa verileri toplanarak, genetik çalışmalar da yapılmıştır. Etkin sonuç elde edebilmek için bilgilendirme faaliyetlerine de yoğunluk verilmiştir. Sonuçlar, başarılı kuluçka dönemini etkileyen faktörlerin ve antropolojik tehditleri minimize etmenin öneminin anlaşılması sağlamıştır. ODTÜ-DBE Sahili'nde sürekliliği sağlanacak izleme çalışmaları iklim değişimi ve yuvalama alanlarının tahribatının deniz kaplumbağaları üreme ekolojisi üzerindeki etkilerinin ve koruma yöntemlerinin belirlenmesine katkıda bulunacaktır. Otomatize kızılötesi kamera ve lazer bariyer izleme yöntemi güvenilir hassas veri toplanması ve işgücünün azaltılarak araştırmacıya zaman tasarrufu sağlanması konularında umut verici sonuçlar vermiştir. Yöntem görüntü işleme teknolojisi ile görsel veri üzerinden birey tanımlanması çalışmaları ile güncellenerek standart bir teknik olarak önerilme konusunda gelecek vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Nest counting is considered one of the most reliable techniques used for assessing sea turtle populations. There is a standardized sea turtle monitoring technique for Turkey published by the Ministries of the Environment, Forestry and Urbanization and Forestry and Water Affairs. Besides providing data on numbers of adult females and changes in sea turtle population sizes, this technique also provides additional information such as number of eggs per nest, number of hatchlings taking into account underlying relationships of environmental variables and ecological parameters with the nesting ecology of sea turtles. To understand the population trends monitoring studies must continue to be conducted. The reliability of overnight patrol surveys in nest counting technique which should be carried out by large numbers of qualified researchers to obtain accurate nesting data could be challenged due to long and demanding working hours requiring very dedicated researchers, and the simultaneous observation of a large patrol area. Another difficulty encountered in this technique is the formal protocol need to be adapted according to the characteristics of each field, facilities of the project and budget. To overcome these difficulties, the present study details a trial of a new monitoring system for two species of sea turtles (Caretta caretta, Chelonia mydas). This system adopts the aid of technology through the use of automated infrared cameras and laser barriers during the 2013 nesting season at the METU-IMS Beach in Erdemli, Mersin, Turkey. Although the natural state of the beach at METU-IMS is well preserved, there is no official protection status with respect to the conservation of sea turtles in this area. One of the main aims of this research study is the introduction of the METU-IMS. Beach as a formally recognized sea turtle nesting site. Another major aim of this study was the trial and evaluation of new monitoring methodology in order to save time and human effort compared to the current standard monitoring systems. It is intended to establish a monitoring procedure which can be applied easily and consistently in the following seasons and which complies with official standards. To test the accuracy and efficiency of this automatized monitoring system, standard monitoring daily patrols were conducted to gather data to be compared with results of the new system using infrared (IR) motion sensitive cameras and laser beam systems. The latter detected 85.71% of nesting female emergence with 14.71% false alarms. Both systems share the common aims of locating the turtles in order to record and count all adult females arriving on the beach, classify them according to track morphology, locate nests and investigate clutch success. With the use of both systems we were able to collect intensive data on the following; nesting activities of adult females, spatial and temporal distributions of the nesting attempts and nests, nesting success, nest density, incubation duration, clutch size, hatching success and important nest parameters affecting embryonic development like depth, diameter, humidity and temperature over the duration of the 2013 nesting season. In order to achieve the overall objectives, inter-related sub-objectives were addressed namely: identifying the potential of IMS-METU beach as a sea turtle nesting site and understanding the relations of environmental variables and ecological parameters with the nesting ecology of sea turtles on IMS-METU Beach. To identify correlation of environmental parameters with nesting and hatching success, the beach was characterized due to profiles of sand composition, size, sort and vegetation. Stranding data were collected and genetic studies were conducted. In addition to monitoring studies, informative activities were held intensely. The results enabled us to understand the conditions for a successful incubation period and the importance of minimizing the anthropological threats. Continued research at METU-IMS beach may provide essential insights into the effects of climate change and coastal development on sea turtle ecology and conservation, provided that the terms of commitment towards long term studies and acquiring protection status for the breeding site are met. In conclusion, IR camera- laser barrier coupled system is found to be a promising tool for sea turtle nest monitoring substituting labor-intensive surveys. This system could be upgraded by image processing technologies via the visual fingerprinting and monitoring.