Yeditepe üniversitesi 26 Ağustos Yerleşkesi'nin (Ataşehir-İstanbul) floristik ve ekolojik özellikleri
The floristic and ecological characteristics of 26 Ağustos Campus of Yeditepe University (Ataşehir-İstanbul)
  1. Tez No: 413431
  2. Yazar: ZEYNEP DERYA YÜCEBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL YARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Ekoloji, Yeditepe Üniversitesi Kampüsü, İstanbul
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Yeditepe Üniversitesi (Ataşehir - İstanbul) 26 Ağustos Yerleşkesi'nin floristik ve ekolojik özelliklerinin ortaya koyulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yürütülmesinde botanik yöntemlerin yanında, çeşitli edafik ve biyoklimatolojik analiz yöntemleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, 64 familya ve 85 genusa mensup toplam 281 takson tespit edilmiştir. En büyük familyalar, Fabaceae (40), Poaceae (22) ve Asteraceae (21) olarak tespit edilirken, en çok takson içeren genusların ise Trifolium (8), Vicia (6) ve Rumex (6) oldukları saptanmıştır. Araştırma alanında toprak özellikleri olarak CaCO3, P ve N bakımından fakir, K bakımından ise orta derecede olduğu ortaya konulmuştur. Biyoiklim özellikleri olarak ise, P = 608.9 mm/m², Q ise 82.9 olarak saptanmış olup, bölgenin Az Yağışlı Akdeniz iklimi tipinde biyoiklime sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca bitki örneklerinin fitocoğrafik orjinlere göre dağılımı ve hayat formları belirlenerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to find out the floristic and ecological features of 26 Ağustos Campus of Yeditepe University. In this study, edaphical and bioclimatological analysis methods were applied as well as the botanical methods. At the end of the study, total of 281 taxa belonging to 85 genera and 64 families were identified. It is determined that the largest families are Fabaceae (40), Poaceae (22) and Asteraceae (21) and the genera which have the highest number of taxa are Trifolium (8), Vicia (6) and Rumex (6). As the soil characteristics, poor in CaCO3, P and N; medium in K. As the bioclimate properties, P was fixed as 608.9 mm/m² and Q was fixed as 82.9. As a result, Meso-Mediterranean bioclimate type has been dominating in the study area. Furthermore, distribution of plant specimens according to their phytogeographical origins and growth forms were fixed and presented.