Pullu sazan (Cyprinus carpio)'ın bazı dokularındaki antioksidan enzim aktiviteleri ve lipid peroksidasyonu üzerine Bor (B)'un etkilerinin incelenmesi
The investigation of antioxidant enzyme activities and effects of boron (B) on lipid peroxidation of some tissues of Common carp (Cyprinus carpio)
- Tez No: 413464
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZİM UYSAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyokimya, Biyoloji, Zooloji, Biochemistry, Biology, Zoology
 - Anahtar Kelimeler: Bor, biyoakümülasyon, Cyprinus carpio, enzim aktivitesi, Boron, bioaccumulation, Cyprinus carpio, enzyme activity
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada; Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü (Kepez/Antalya)'nden getirilen 11.49±0.24 cm boyunda, 21.77±1.29 g ağırlığındaki Cyprinus carpio türü balıklar 30 günlük alıştırma sürecinin ardından 10 mg/L bor (B)'a maruz bırakılmıştır. 30 günlük bor maruziyetinin ardından Cyprinus carpio'nun farklı dokularındaki bor akümülasyonu, antioksidan enzimlerden katalaz (CAT), karbonik anhidraz (CA) ve glukoz 6 fosfat dehidrogenaz (G-6-PD) aktiviteleri ile bir lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehit (MDA) düzeyleri araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda derinin CAT, G-6-PD aktiviteleri ve MDA düzeyleri, kas dokunun CA aktivitesi, göz dokunun MDA düzeyleri hariç diğer dokuların enzim aktivitelerinin önemli düzeyde etkilenmediği gözlenmiştir. 10 mg/L bor konsantrasyonuna maruz kalan balıklarda oksidatif strese bağlı hasarın yüksek olmadığı söylenebilir. Farklı dokulardaki bor biyoakümülasyon düzeyleri incelendiğinde ise istatistiki önemi olmamakla birlikte genelde 10 mg/L bor konsantrasyonuna maruz kalan balıklarda bor biyoakümülasyonun kontrol grubu balıklardan daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Cyprinus carpio species specimens brought from The Mediterranean Fisheries Research, Production and Training Institute (Kepez, Antalya) with 11.49±0.24 cm length and 21.77±1.29 g weight were exposed to 10 mg/L Boron (B) after 30 days of acclimation. After the 30 days of boron exposure, the boron bioaccumulation, the antioxidant enzymes such as catalase (CAT), carbonic anhydrase (CA) and glucose-6-phosphate dehydrogenase (G-6-PD) enzyme activities and a lipid peroxidation product called malondialdehyde (MDA) levels in different tissues of Cyprinus carpio were investigated. At the end of study, with the exceptions of the CAT, G-6-PD activities and MDA levels of skin, CA activity of muscle and MDA level of eye tissues, the enzyme activities of other tissues were not affected at important levels. The oxidative stress dependent damage in the fishes exposed to 10 mg/L boron concentration was not so high. However, the boron bioaccumulation levels in different tissues of fish exposed to 10 mg/L Boron were higher compared to bioaccumulation of control group but without statistical importance.