Hastane yaşamında mesleki maruziyetten kaynaklanabilecek iş sağlığı ve güvenliği risklerinin incelenmesi
In the life of the hospital analysis of occupational health and safety risks that may result from occupational exposure
- Tez No: 413473
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA SAVAŞ AYBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Hastane, sağlık çalışanı, sağlık çalışanın sağlığı, iş sağlığı, iş güvenliği, mesleki risk, kesici-delici alet yaralanmaları, hastane enfeksiyonları, Hospitals, health care workers, health care workers in health, occupational health, occupational safety, occupational risk, stab wounds, hospital infections
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırma, bir devlet hastanesinde ve bir özel hastanede çalışan sağlık personeline yönelik iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden kaynaklı risk faktörlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana hedefi, sağlık çalışanlarının sağlığının korunması, geliştirilmesi, çalışma ortamından ve çalışma şeklinden kaynaklı risk ve tehlikelerin önlenmesidir. Bu çalışma, Trabzon Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ve Trabzon Özel Karadeniz Hastanesinde çalışan 124 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, sağlıkçıların sosyodemografik özelliklerini gösteren 9 soru ile sağlıkçıların sağlığını ve güvenliğini tehdit eden faktörleri belirlemeye yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili 71 soru olmak üzere toplam 80 sorudan oluşan bir anket yöntemiyle toplanmıştır.Bulgularda, sağlık çalışanların yaş ortalamasının 31.0 ± 2.52 ve dağılım aralığının 19-59 yaşları arasında olduğu, mesleki deneyim yılı ortalamasının 6.83 ± 6.45 ve dağılım aralığının 1-27 olduğu, birimdeki çalışma süresi ortalamasının 7.29 ± 6.85 ve dağılım aralığının 1-27 olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan sağlıkçılardan 88'i kadın ve 36'ı erkektir. Sağlıkçılardan kadın olanların 82'sinin ve erkeklerin 36'sının çalışma ortamında bir yıl süresince herhangi bir iş kazası yaşamadığını, kadınların 6'sının ise iş kazası yaşadığını belirtmiştir. Yapılan araştırmada sağlık çalışanlarının %21.8'inin (N:27) soğuğa, %19.4'ünün (N:24) sıcağa, %15.3'ünün (N:19) radyasyona, %8.9'unun (N:11) gürültüye, %7.3'ünün(N:9) neme, %6.5'inin (N:8) titreşime ve %0.8'inin (N:1) de hava basıncına maruz kaldığını belirtmiştir. Sağlıkçılardan %80.6'sının (N:100) sigara kullanmadığı, %15.3'ünün (N:19) sigara kullandığı ve %4.0'ünün (N:5) ise sigarayı bıraktığını belirtmiştir. Sağlıkçılardan, çalışma ortamında biyolojik etken olarak bulunan ve hastalığa neden olan faktörler hakkında görüş bildirenlerin %46.0'sı (N:57)“Hayır herhangi bir faktör”bulunmamaktadır ifadesini belirtmişlerdir. Sağlıkçılardan, %29.0'u (N:36)“Evet bakteri”bulunduğunu, %8.9'unun (N:11)“Evet virüs”bulunduğunu, %8.9'unun (N:11)“Diğer etkenlerin”bulunduğunu ve %7.3'ünün (N:9) ise“Evet mantar”bulunduğunu ifade etmişlerdir. Özel Karadeniz Hastanesinde çalışan sağlıkçıların %75'i (N:45) hepatit B'ye karşı aşılandığını ve %25'inin (N:15) ise hepatit B'ye karşı aşılanmadığını belirtmiştir.Sağlıkçılardan en fazla %68.5'inin (N:85) çalışma ortamında fiziki çevrenin sağlıkları üzerinde etkili olduğunu, %17.7'sinin (N:22) kısmen etkili olduğunu ve en az olarak da %13.3'ünün (N:17) sağlıklarını etkilemediğini belirtmiştir. Sağlıkçılardan %58.9'unun (N:73) işin fiziksel sağlıkları üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtmiştir. Sağlıkçılardan %29.0'unun (N:36) bilinen bulaşıcı hastalığı(hepatit, AIDS vb.) olan hastanın ameliyatına girdiğini, %3.2'sinin (N:4) fiziksel faktörlere bağlı olarak gelişen bir rahatsızlığı sonucu tanı konulduğunu ve %34.7'sinin (N:43) ise işinden kaynaklı olduğunu düşündüğü hastalığı ya da şikayeti olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, a state hospital and a private hospital in employee health, occupational health and risk factors of origin of the security measures for the staff has been carried out to investigate. The main objective of the study is to preserve the health of health workers, development, the environment and the prevention of work related risks and dangers in the form of work. In this study, Trabzon Trabzon Akçaabat Haçkal Baba State Hospital and Special Black Sea was carried out with 124 medical staff working in the hospital. The research data were collected through a survey consisting of 80 questions, including 71 questions about the health professionals' health with 9 questions shows the sociodemographic characteristics of the hygienists and occupational health in order to determine the factors that threaten the safety and security.In finding health professionals mean age of which is between the ages of 19-59 of 31.0 ± 2.52 and range, professional experience year average of 6.83 ± 6.45 and that 1-27 of the distribution range of work time average of the unit was determined to be 7.29 ± 6.85 and 1-27 of the distribution range. 88 from health professionals participating in the study were female and 36 were male. In the 82 of the 36 men and women from health care professionals and the working environment of a year during the life of any work accident, stated that women have 6 of the work accident. 21.8% of health workers (N:27) to cold, of 19.4% (N:24) heat, of 15.3% (N:19) radiation, of 8.9% (N:11) noise, 7.3% of the (N:9) moisture, 6.5% of the (N:8) and 0.8%of the vibration (N:1) was also noted that exposure to air pressure. Paramedics from 80.6% of the (N:100) cigarettes that use, of 15.3% (N:19) had smoked cigarettes and 4.0% (N:5) has stated that if they quit smoking. Paramedics from, who the biological factors in the work environment and 46.0's% of expressing their views about the factors that cause the disease (N:57)“No, no”factor is reported to have said. Paramedics from, 29.0% (N:36)“Yes bacteria”that, 8.9% of (N:11)“Yes virus”that, 8.9% of (N:11)“other factors”and that the 7.3% reputation (N:9) If“Yes mushroom”stated that. Special Black 75% of health professionals working in hospitals (N:45) that vaccination against hepatitis B and 25% of the (N:15) if they were not vaccinated against hepatitis B.Paramedics from the maximum 68.5% of the (N:85) in the work environment that have an impact on the physical environment, health,% 17.7 of the (N:22) was partially effective and at least as 13.3% of the (N:17) stated that affect health . Paramedics from 58.9% of the (N:73) reported that work had a negative impact on physical health. Paramedics from 29.0% of the (N:36), known infectious diseases (hepatitis, AIDS, etc.) That which enters the patient's surgery, 3.2% of the (N:4), depending on the physical factors that were diagnosed as a result of a growing discomfort and% 34.7 of (N:43) stated that he thought that the disease originated from work or complaint.