Bazı üretim faktörleirnin çimentolu yongalevhaların özelllikleri üzerine etkileri
Effects of some manufacturing factors on the properties of cement bonded particleboards
- Tez No: 413498
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Silis Dumanı, Ağaç Türü, Odun-Çimento Oranı, Sertleştirici Türü, Çimentolu Yongalevha, Silica fume, Wood species, Wood-cemet ratio, Hardener types, Cement-bonded boards
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmada; çimentoya ikame olarak ferrokrom fabrikalarının atığı olan silis dumanı (%10, 15 ve 20), kereste fabrikası artıkları (kavak, ladin ve göknar), üç farklı sertleştirici türü [Al2(SO4)3, CaCl2 ve FeCl3) ve 2 farklı odun-çimento oranı (1/3 ve 1/2) kullanılarak 1200 kg/m3 hedef yoğunlukta ve 10mm kalınlıkta üretilen üç tabakalı çimentolu yongalevhaların performans özellikleri belirlenmiştir. Odun hammaddesinin çimentolu levhaların özellikleri üzerindeki etkisinin kaynağını anlayabilmek amacıyla ağaç türlerinin kimyasal özellikleri de belirlenmiştir. Deneme levhalarının performansları; ilgili standartlara uygun olarak fiziksel, mekanik, ısıl, yanma, formaldehit, biyolojik ve morfolojik özellikler belirlenerek değerlendirilmiştir. Sertleştiriciler arasında en yüksek performans CaCl2 kullanılan levhalardan, en düşük performans ise FeCl3 kullanılan levhalardan elde edilmiştir. Silis dumanın %15 oranına kadar çimentolu levha üretiminde kullanımı levhaların özelliklerinde genel olarak olumlu etki yapmıştır. Fiziksel özellikler ve yüzeye dik çekme ve eğilmede elastikiyet modülü değerlerinde ladin ve göknar levhaları, diğer özelliklerde ise kavak levhaları daha iyi performans sergilemiştir. 1/3 Odun-çimento oranlı levhalar, fiziksel özelliklerde (ısıl iletkenlik hariç) 1/2'ye göre daha iyi performans sağlamıştır. Eğilme direncinde 1/2 odun-çimento oranlı levhalar, diğer özelliklerde ise 1/3 odun-çimento oranlı levhalar daha iyi performans sergilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the performance features of three-layered cement-bonded particleboards manufactured at 1200 kg/m3 target density and 10 mm thickness from sawmill residues (poplar, spruce and fir) by using two wood-cement ratios (1/3 and 1/2), three hardener types [Al2(SO4)3, CaCl2 ve FeCl3] and silica fume (%10, 15 ve 20) as a substitute for cement, which is residue of ferrochromium factories, were determined. Chemical analyzes were performed to understand the reasons of adverse effects of wood materials on the properties of cement-bonded particleboards. The performances of produced cement boards were evaluated in aspect of physical, mechanical, thermal, flammability, formaldehyde, biological and morphological properties. Among the hardeners, the highest performances were obtained from CaCl2-added boards; while the lowest values were obtained from FeCl3-added boards. Usage of silica fume, up to 15 % as a substitute for cement, improved the overall properties of cement bonded particleboards. While spruce and fir boards showed better performances at physical properties with internal bond strength and modules of elasticity; poplar boards showed better performances at the other properties. The boards with 1/3 wood-cement ratio exhibited better performance than that of 1/2 at the physical properties (excluding thermal conductivity). Moreover, the boards with 1/2 wood-cement ratio at bending strength and the boards with 1/3 wood-cement ratio at other mechanical properties showed better performance.