A study on logos: Heidegger's 'logos (Heraclitus fragment b 50)
Logos üzerine bir çalışma: Heidegger 'logos (Herakleitos fragman b 50)
  1. Tez No: 413612
  2. Yazar: KAMRAN HAKAN RİZELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALBERTO SİANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Λόγος (Logos), λέγειν, Varlık, Varolanların Varlığı, toplayıcı serme, açığa çıkartmak, Λόγος (Logos), λέγειν, Being, Being of beings, Laying that gathers, unconceal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Herakleitos felsefesinin temel kavramsal yapısı olan Λόγος felsefe tarihindeki, felsefi düşünce yapısını da şekillendirdiği söylenebilecek en temel ve eski kavramlardan biridir. Antik felsefenin Heidegger'in düşünce yapısı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Farklı çağların bu iki filozofu, Herakleitos'un bir fragmanında bir araya geliyorlar. Heidegger, Λόγος kavramını ışığa çıkarmak için Herakleitos'un fragman B 50'si üzerine çalışıyor. Λόγος kavramının λέγειν ve Varlık ile olan bağlantısındaki perdeyi kaldırmaya çalışarak işe başlıyor. Bunun için, filolojik çözümlemelerle tüm kelimeler ve oluşturdukları cümleler üzerine tek tek çalışarak fragmanı derinlemesine inceliyor. Heidegger Λόγος kavramını λέγειν kavramı ile ilişkisi içinde,“toplayıcı bir serme”olarak tanımlıyor. Varolanların kendini göstermesi, bulunması anlamındaki Varolanların Varlığı,“toplayıcı serme”olarak kendini gösteriyor. Heidegger'e göre, Herakleitos daha önce Varlık'ı ışığa çıkartmıştı ancak zaman içinde dilden ve Λόγος kavramından anlaşılan, değişikliğe uğradı. Dolayısıyla Heidegger, λέγειν ve Λόγος kavramlarının özel anlamını gizlendiği yerden açığa çıkarmayı hedefliyor ve en azından bu kavram üzerine nasıl düşünmemiz gerektiği yönünde bizi aydınlatmada başarılı oluyor. Heidegger, bu incelemeleriyle Λόγος kavramının kendi açıkladığı gibi olduğunu savunarak kendi felsefi görüşüne katkı sağlıyor.
Özet (Çeviri)
The main conceptual structure of Heraclitus's philosophy, Λόγος is one of the basic and oldest concepts in the history of philosophy that may even shaped philosophical thinking. Ancient philosophy has a considerable influence on Heidegger's thought. This two philosophers of different eras, are met in one of the fragments of Heraclitus. Heidegger studied Heraclitus' Fragment B 50 in search of bringing Λόγος to the light. Trying to unveil its true relation with λέγειν and Being. He thoroughly investigates the fragment, using philological decoding, examining each word and the sentence they form. Heidegger defines Λόγος as Laying that gathers within its relation to λέγειν. Being of beings, which means the presencing of beings appears as the Laying that gather which is Λόγος. According to Heidegger, Heraclitus once brought the essence of Being to the light, to the light of Being. However language and Λόγος also varied in time. Therefore, Heidegger is aiming to unconceal the long forgotten exclusive meaning of λέγειν and Λόγος, and he at least succeeds to enlighten us about the way of how to think on that concept. Heidegger claims that what he explains is what Λόγος actually is, consequently using this explanation as a contribution to his own philosophy.