Store brands role in creating customer loyalty around the uses and gratifications theory framework within the retail brand communication process
Perakende sektörü marka iletişimi sürecinde market markalarının kullanımlar ve doyumlar kuramı bağlamında müşteri sadakati yaratmadaki rolü
- Tez No: 413613
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka iletişimi, market markası, marka sadakati, kullanımlar ve doyumlar kuramı, Brand communications, brand loyalty, the uses and the gratifications theory, store brands
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Günümüz insanının tüketim temel hedefinin hızlıca gerçekleşmesinde kitle iletişim araçları çok önemli rol üstlenmektedir. Sayıları hızla artan perakende noktaları tüketim hızının en net göstergelerindendir. Perakendecilerin tüketicilerle kurduğu iletişim ve bu iletişimin çıktısı olan market markaları bu tezin ana araştırma konusunu oluşturmaktadır.“Marka”yı iletişim aracı olarak ele alan bu araştırmada, market markalarının kullanımlar ve doyumlar iletişim kuramı çerçevesinde yarattığı doyumların, tüketicilerin sadakat davranışı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. 601 kişi ile İstanbul ili kapsamında gerçekleştirilen anket çalışmasında Migros, Carrefour, Bim ve ŞOK marketlerinden market markası satın alan tüketicilerle anket yapılmıştır. Focus grup çalışması 5'er kişiden oluşan 5 farklı grupla gerçekleştirilmiş olup, market markası satın alan tüketicilerden homojen bir dağılım oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, kullanımlar ve doyumlar kuramı bağlamında ortaya konan model doğrulanarak, market markalarının kullanımlarından elde edilen doyumların iletişim kanallarından transfer edilerek tüketicilere ulaştırılması, hem market markasına hem de perakendecinin kendisine karşı sadakati yarattığı hipotezleri doğrulanmıştır. İletişim kanallarının sadakat davranışı üzerindeki etkisinin ölçüldüğü hipotezlerden özellikle mağaza içi iletişim, ağızdan ağıza iletişim, insert ve promosyonların market markası sadakatinde etkili oldukları doğrulanmıştır. Sadakat davranışında ise, market markası tercihinin ve market tercihinin sadakat davranışı üzerindeki etkilerinin incelendiği hipotezler kabul edilmiştir. Böylece doyumlar kaynaklı olarak market markası tercihi sadakat davranışını etkilemektedir. Doyumların alt boyutu, kendini gerçekleştirme ile sadakat davranışı arasındaki ilişkinin yönü ise ters yönlü olarak ortaya çıkmıştır. İletişim modeline göre kendini gerçekleştirme doyumu bu iletişimde geri bildirim olarak yer almıştır. Bu alan tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mass media have great effect to reach main consumption target of human beings. The tremendous number of retail points are the signs of the consumption. The communication that retailers establish with the consumers and the store brands as the outcome of this communication are the main research topics of this dissertation. This research in which“brand”is considered as a communication mean, the impact generated by the gratifications of the store brands is analyzed around the framework of the uses and the gratifications theory on the loyalty behavior. Structural equation modelling is used for the statistical analysis. Survey study conducted in Istanbul with 601 participants who do store brand shopping in the four chain stores operating in Istanbul (BİM, Migros, Carrefour, ŞOK).Focus groups are performed with a total of 25 people in 5 homogeneous groups. In the research model, the impact of the 5 dimensions of the gratifications scale attained from the use of the store brands are validated. Store brands in-store communications, promotions, inserts, advertisements and word of mouth communication channels have impact on the loyalty behavior. As for the loyalty behavior, hypotheses on the both store and store brand preferences on loyalty behavior are accepted. Consequently, through gratifications store brand preferences effects loyalty behavior. Self-actualization, which is one of the sub scales of gratifications is modeled as an feedback of this communication and this result is open to research and discussion.