Psikolojik şiddet çerçevesinde mobbing incelemesi
A mobbing study within the framework of psychological violence
- Tez No: 413630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ÇOBAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Şiddet, Şiddet, Mobbing, Psychological Violence, Violence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ailede, okulda, arkadaşlar arasında, ikili ilişkilerde, iş hayatında yani hayatın her alanında bir şekilde üzüldüğümüz, kırıldığımız, kendimizi kötü hissettiren, bizi derinden etkileyen davranışlar ile karşılaşabilmekte ve çoğunlukla ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilemediğimizden de bu davranışlarla başa çıkmakta zorlanmaktayız. Çalışmamın birinci bölümünde, kuramsal çerçeve kapsamında şiddet ve psikolojik şiddet kavramları anlatılmıştır. Diğer bölümlerde ise mobbing konusu, mobbing davranışları, nedenleri ve türleri ele alınmıştır. Ardından, mobbing süreci, mobbingin sonuçları, mücadele yöntemleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi Alo 170' e yapılan başvurulara yer verilmiştir. Bu çalışmada, mobbingin bir psikolojik şiddet türü olduğuna dikkat çekmek, mobbing kavramının tanınmasının, iş yaşamında karşılaşılan kötü davranışların adlandırılmasının ve ciddiyetinin farkına varılarak gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In every aspect of life such as family, friendship, interpersonal and business life relations, we can face upsetting, depressing, offending behaviors with deep impacts on us and usually, as we are not aware of what we are facing, we can have difficulties coping with these behaviors. In the first chapter of this study, beginning with theoretical framework of violence and psychological violence, definition of mobbing, mobbing behaviours, causes and types of mobbing are discussed. In the second chapter, course of mobbing and in the third chapter, results of mobbing, methods to manage and overcome mobbing and datas provided from complaints coming to“ALO 170 Labour and Social Security Communication Center”are presented. The aim of this study is to focus on the fact that mobbing is a type of psychological violence and to present seriousness of this issue by examining mobbing term, classifying harmful behaviours observed in business life in order to emphasize importance to take necessary actions to overcome mobbing.