A reinvestigation of the hysteresis hypothesis in the OECD countries
İşsizlik histerisinin OECD ülkelerinde yeniden incelenmesi
  1. Tez No: 413631
  2. Yazar: MELİS TARTICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL ERUYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlikte histeri, Doğrusal olmayan birim kök testi, Yapısal kırılmalı birim kök testi, Doğrusal olmayan yapısal kırılmalı ve asimetrik birim kök testi, Hysteresis in unemployment, Nonlinear unit root test, Unit root test with structural break, Unit root test with both structural break and asymmetric nonlinearity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada işsizlikte histeri hipotezi İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) üyesi 24 ülke üzerinde yeniden incelenmiştir. Literatürde OECD ülkeleri üzerinde yapılmış çalışmalar uygulanan ekonometrik metotlara ve kullanılan verilere aşırı hassasiyet gösterdiği için oldukça karışık sonuçlar vermiştir. Bundan dolayı, bu konuya bir açıklık getirebilmek adına klasik birim kök testlerinin yanında asimetrik ayarlama, yapısal kırılma veya ikisine birden izin veren testler değerlendirilmiştir. Uygulanan testlere göre incelenen ülkelerin çoğunda işsizlikte histeri etkisi kanıtlanmıştır. Bu yüzden, OECD ülkelerinin emek piyasaları, özellikle işsizlik oranlarının 2008-2009 küresel finansal kriz öncesi seviyelerine gerilemesi için, acil reformlara ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study re-investigates the hysteresis hypothesis in unemployment for 24 OECD countries. The results obtained in the literature are quite mixed for the OECD countries, with the findings highly sensitive to the econometric methodology applied and data used. Therefore, to shed some light on this debate in addition to the conventional unit root tests, a variety of other tests that allow for asymmetric adjustment, structural breaks or both simultaneously are also considered. Our results show that the hysteresis effect in unemployment was confirmed for most of the countries studied according to all tests applied. Thus, the labor markets of the OECD countries calls for urgent reform, especially if they want their jobless rates to return to their pre 2008-2009 global financial crisis levels.