The efficiency of housing market in Turkey
Türkiye'de konut piyasasının etkinliği
  1. Tez No: 413632
  2. Yazar: HÜSEYİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL ERUYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Konut piyasasının etkinliği, Dalga etkisi, Doğrusal birim kök testi, Doğrusal olmayan birim kök testi, Yapısal kırılmalı doğrusal olmayan birim kök testi, Housing market efficiency, Ripple effect, Linear unit root test, Nonlinear unit root tests, Nonlinear unit root test with structural breaks
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada literatürde bir ilk olarak Türkiye'de konut piyasasının etkinliği ve konut piyasasında dalga etkisinin varlığı incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin 81 ilinin tamamına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerini değerlendirdiği coğrafi gruplandırmanın aslına bağlı kalınarak çeşitli birim kök testleri uygulanmıştır. Yapısal durağanlık ve doğrusal ayarlamayı benimseyen klasik birim kök testinin yanısıra doğrusal olmayan ve yapısal kırılmaları dikkate alan doğrusal olmayan testler uygulanmıştır. Yapılan testler çelişen sonuçlar ortaya koymasına rağmen Türkiye'deki konut piyasalarının ağırlıklı olarak etkin olmadığını kanıtlarla ispatlamıştır. Ayrıca yine kanıtlara dayanarak Türk konut piyasasında dalga etkisi olduğu ispatlanmıştır. Bu bilgiler ışığında Türk konut piyasası etkin olmayan marketlerin ve dalga etkisi kaynağı olan bölgelerin acilen incelenmesine ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the efficiency of housing market and the validity of the ripple effect in Turkey. In order to do this, we examined the housing price dynamics of Turkey with various unit root tests in all 81 cities of Turkey by dividing them into geographical groups apart from İstanbul, Ankara, and İzmir according to the original grouping of Central Bank of Turkey where we acquired our data from. Along with a conventional unit root test which assumes structural stability and linear adjustment, a nonlinear unit root test and also a nonlinear unit root test with structural breaks were applied. Our tests proved evidently that the majority of housing markets in Turkey is inefficient even though the test results were mixed, and also the ripple effect does exists indeed. In the light of this information, the housing market in Turkey calls for urgent investigation towards the inefficient markets and ripple effect originating points.