1938'den günümüze dersimli kadın kimliği: Üç kuşak üzerinden Dersimli Alevi Kürt kadınların kimlik dönüşümleri
Identity of dersim women from 1938 to present: Identity transformation of Alevi Kurdish women over three generations of Dersim
- Tez No: 413677
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Alevi, Kürt, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Dersim
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Modern ulus devletlerin dünya sahnesinde yer almaya başlamasıyla, var olan kültürel dokular vasıtasıyla oluşmuş, bu kimliklerle modern ulus devletlerin ulaşmaya çalıştığı makul-monotip kimlik tasarımı arasında derin gerilimler kendini göstermiştir. Bu gerilimlerin çok sarsıcı ve geri dönüşü mümkün olmayan değişimlere yol açtığına şahit olduğumuz koca bir yüzyıl içinde, Dersim Bölgesi ve bu bölgede yaşayan insanlar da bu sarsıcı ve geri dönüşü mümkün olmayan değişimlerden nasibini dramatik ve trajik şekilde almıştır. Feminist bir siyaset sosyolojisi perspektifinden bakıldığında; modern ulus devletlerin oluşumundan ve bu ulus devletlerin, kimlik başta olmak üzere, tüm politikalarından birebir etkilenen ve sembolik kimliklerin sınırlarını belirleyici rol verilmiş olan Dersimli kadınların, bu tarihsel süreçten nasıl etkilendiği ve sonuçlarının ne olduğunu irdelemek elzemdir. İşte bu sebeple elinizdeki tez çalışması, feminist teoriden beslenerek Dersimli kadınların, modern devlet yapılanmasından nasıl ve ne ölçüde etkilendiğini üç kuşak üzerinden, bizzat bu süreci yaşayan sıradan kadınlara sorarak ve onların gündelik yaşamlarındaki kimlik deneyimlerini çözümleyerek anlama çabasıdır. Dersimli kadınların çoklu ve“kesişimsel”kimlikleri nasıl deneyimlediklerini, devlet politkalarının etkisi ile bir sonraki kuşağa hangi kültürel dokuları; nasıl ve ne ölçüde aktardıklarını, kuşaklar arasındaki kimlik aktarımlarını değişim, kopukluk ve süreklilikler üzerinden incelemek üzerinedir.
Özet (Çeviri)
There has been a deep strain between cultural identities and modern mono-type identity design of nation states in recognition of nation states on the world stage. We have witnessed that this strain has caused very staggering and irrevocable transformations in societies during this century. Dersim and the people of this region has seen morre than their share of suffering from those staggering and irrevocable transformations as well. As a matter of a feminist approach to political sociology perspective, it is essential to examine how Dersimi women who are identified as the symbols of cultural identities has been affected from the nation state and its policies, especially identity policies and what are the results of this historical process. That is why this thesis is an attempt to understand how and to which extent Dersimi women has been affected by modern nation state constuctions by asking three generations of ordinary Dersimi women themselves who have been experienced those processes. This study is on the inspection of exposing continiuties, transformations and discountinities of the multiple and“intersectional”identity experiences of Dersimi women who transferred the particular cultural textures to the next generations.