Elektronik ortamda kişilik hakkı ihlalleri ve korunması
Violations and protection of personality rights in electronic medium
- Tez No: 413718
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Law, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Hakkı, Elektronik Haberleşme, İnternet, Sosyal Medya, İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumluluğu, Personality Rights, Telecommunication, Internet, Social Media, Liability of Internet Service Providers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 464
Özet
Elektronik haberleşme, internet ve sosyal medya, elektronik ortamın en önemli bileşenleridir. Elektronik ortam sadece elektronik haberleşme teknoloji ve fiziki ve toplumsal ağların olduğu değil, aynı zamanda, çeşitli suç ve ihlallerin gerçekleştiği bir yerdir. Kişilik hakkı, bu ortamda en çok ihlal edilen haktır. Kişilik hakkı, kişinin temel haklarından olup kişinin kişisel değerleri üzerindeki haklar demetidir. Kişilik hakkı, kişinin yaşam, sağlık, bedensel bütünlük, isim, resim, şeref ve haysiyet, özel hayat, kişisel veriler ve özgürlüklerini kapsar. Kişilik sadece üçüncü kişilere karşı değil aynı zamanda kişinin kendisine karşı da korunur. Elektronik ortamda kişilik hakkı ihlalleri çeşitli yollarla gerçekleşir. Bu saldırılar kişisel verilerin güvenliğinin ihlali, alan adı, e-posta, spam, web sitesi yayınları, siber suçlar, bilişim teknolojileri ve sosyal medya yoluyla gerçekleşebilir. Erişim ve yer sağlayıcılar, kullanıcılara sundukları üçüncü kişilere ait hukuka aykırı eylem ve içeriklerden sorumlu değildirler. İçerik sağlayıcı internette kendi sayfasında sunduğu içerikten sorumludur. Elektronik ortamdaki kişilik hakkı hukuka aykırı olarak saldırıya uğrayan kişi hâkimden saldırının durdurulmasını, saldırı tehlikesinin önlenmesini, hukuka aykırılığın tespitini ve bunlara ek olarak kararın yayınlanmasını, üçüncü kişilere bildirilmesini isteyebilir. Yukarıda belirtilenlerden başka, maddi ve manevi zararların tazmini ile haksız ihlal nedeniyle elde edilen kazancın iadesi de istenebilir.
Özet (Çeviri)
Telecommunication, internet and social media are the most important components of electronic medium. Electronic medium is not only a place where the telecommunication technologies and physical and social Networks but also a place where various crimes and violations occurs. Personality rights are the most often violated rights in this medium. Personality rights are the fundamental rights of person which is a bunch of rights on personal interest. Personality rights contain person life, health, bodily integrity, name, picture, honor and dignity, the right to privacy, personal data and freedoms. Personality is not only protected against third person but also protected against the person himself. Personality rights violations can occur in electronic medium via several ways. An attack on personal rights may be with violation of the personal data confidentiality, domain names, e-mail addresses and via spam/spamming, broadcasting on web sites, via cyber crimes and information technologies and social media. Access and host providers are not responsible for third party information that they save for user as long as they have no knowledge of the unlawful act or information. The content provider, offers a home page on the internet, then he is responsible for its content. A person whose personal interests have been illegally attacked in electronic medium may demand from the judge to take an action for prevention of violation, prohibition of such threat and determination of unlawful consequences of the violation. In addition to such action, a person may also request publication or notification of the recovery or the judgment to the third parties. As noted above, material and immaterial damages may be compensated. And the transfer of gains incurred from unlawful violation in his favor may be demanded.