Klasik politik iktisattan marjinalizme ücret düşüncesinin dönüşümü
The transformation of the idea of the wage from classical political economy to marginalism
  1. Tez No: 413719
  2. Yazar: PELİN TUŞTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAN ERES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik politik iktisat, marjinalizm, ücret, değer, kapitalizm, Classical political economy, marginalism, wage, value, capitalism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, klasik politik iktisattan marjinalizme geçerken, iktisatçıların ücret düşüncelerindeki dönüşümü ve bu dönüşümün maddi toplumsal dinamiklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, klasik politik iktisatçıların ve“marjinal devrim”in temsilcileri olarak kabul edilen üç iktisatçının değer ve ücret kavramlarını nasıl ele aldıkları, dönemlerinin maddi koşullarıyla birlikte incelenmiştir. İki rakip iktisat teorisinin, klasik teorinin ve marjinalizmin ücret düşüncelerindeki farklılık, iktisat bilimine yaklaşımları ve değer teorilerindeki farklılıkla tutarlıdır. İktisadı bir servet bilimi olarak tanımlayan klasik politik iktisat, ekonominin üretim alanına yoğunlaşmıştır ve bu doğrultuda değeri, üretim maliyeti temelinde, nesnel olarak açıklamıştır. Emek gücünün değeri olan ücret de, emekçinin yeniden üretim maliyeti, yani geçim maddeleri miktarıyla açıklanmıştır. Marjinalizmde ise iktisat, veri kaynakların optimum kullanımını sağlayacak tercihlerle ilgilenen bir bilimdir. İktisadi analiz mübadele alanına odaklanmıştır ve değer, kişilerin metalara duyduğu istek ile, öznel olarak belirlenmiştir. Ücret de, emekçinin ürettiği malın piyasada öznel olarak belirlenen fiyatına bağlıdır. Klasik politik iktisattan anaakım değer teorisinin temelini oluşturacak olan marjinalizme geçiş, diğer bir ifadeyle klasik analizin iktisat bilimindeki hâkimiyetini 1880'ler ve 1890'larda marjinalizme bırakmasının öne çıkan sebebi, tarihsel bir üretim tarzı olan kapitalizmin 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ulaşmış olduğu gelişim aşaması ve bu süreçte toplumsal sınıfların birbirlerine karşı maddi ve ideolojik konumlarıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the transformation of economists' idea of wage and the substantive social dynamics of this transformation during the transition period from the classical political economy to marginalism. In this study, the classical economists' and the three economist representatives' of marginal revolution approaches to the concepts of value and wage analyzed by taking into consideration the material conditions of their terms. The difference between the ideas of wage is consistent with the approaches to the science of economics and theories of value of the two competitors of economic theory; classical theory and marginalism. Classical political economy defines economics as a science of wealth and focuses on economic production area and accordingly bases wage on the production cost, objectively. Wage as the value of labor power explained as the reproduction cost of laborer, namely amounts of subsistence materials. As for marginalism, economics is more interested in with the options of optimum usage of given resources. Economic analysis focuses on exchange area and value is determined subjectively according to the people's requests for commodity. And wage is connected to the subjectively determined price of laborer's output. The outstanding reason of the transformation of classical political economy to marginalism, which would create the main stream theory of value, in other words, the replacement of the dominance of the classical analysis on economics during the 1880s and 1890s with the marginalism, is the development level of capitalism reached during the second half of the 19th century and the material and ideological positions of social classes against each other in this period.