Sadreddin Konevî'de muhabbet
Saddreddin Konevî and the concept of love
- Tez No: 413723
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Konevî, İbn Arabî, muhabbet kavramı, Sufism, Konevî, İbn Arabî, the concept of love
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Muhabbet kavramı İslâm dininin birincil kaynaklarında kendisine yer bulan meselelerdendir. Gerek Kur'an'da gerekse de hadislerde hem Cenâb-ı Hakk'a ait, hem de insana ait muhabbetten bahsedilir. Bu ana kaynaklardan beslenen tasavvuf da muhabbet meselesinden hâlî kalmamıştır. Felsefî tasavvufa veya tarîkatler dönemine kadar geçen süreçte muhabbet genellikle bir makam olarak kendisine yer bulmakla beraber özellikle İbn Arabî'nin öncülük ettiği vahdet-i vücûd anlayışında muhabbet ayrı bir boyut kazanmıştır. Bu boyut, âlemlerin yaratılmasındaki muhabbet faktörüdür. İbn Arabî'nin düşüncesinin ikinci en önemli şahsiyeti olan Konevî de muhabbeti İbn Arabî'den önceki selefleriyle paralel olarak ele almakla beraber, muhabbet kaynağından beslenen bir varlık görüşünü de sistematize etmiştir. Bu çalışmada, Konevî'nin yaşadığı dönem ve hayatı incelendikten sonra evvela İslâm dininin asıl kaynaklarında muhabbetin nasıl ele alındığı aktarılmış, sonrasında klasik tasavvuf döneminin eserlerindeki muhabbet anlayışı incelenmiştir. Konevî'nin düşünce dünyasının mimarı olması hasebiyle İbn Arabî'nin de muhabbet anlayışı klasiklerden ayrı olarak ele alınmıştır. Ardından Konevî'nin muhabbet anlayışı, hem varlık görüşü çerçevesinde hem de klasik tasavvuf eserlerine paralel düşünceleri çerçevesinde ele alınmıştır. Bunu yaparken de Konevî'nin muhabbet anlayışı, iki temele dayandırılmıştır: İlâhî muhabbet ve insânî muhabbet.
Özet (Çeviri)
The concept of love takes place in the primary resources of Islam. Love which belongs to Allah and love which belongs to human being are mentioned in the Holly Quran and hadiths of Prophet Muhammad (p.u.H.). Sufism, which is fuelled with these primary resources, is also studies the concept of love. Love took its place usually as a post until the period of philosophical Sufism or orders. The understanding of unity of existence, which was led by Muhyiddinî Arabî, made the concept of love gained a different perspective. The perspective is the love factor for the creation of universe. Sadreddin Konevî is the second most important person of the idea of İbn Arabî. Konevi's ideas of love were in parallel with his predecessors. Additionally, he systematized the idea of entity which is fuelled with love. In this study, the first chapter is about the period of Konevi and his life, second chapter focuses on how the concept of love is handled in the primary sources of Islam and the last chapter reflects the understanding of love in the classic Sufism books. As İbn Arabî is the architect of Konevi's world of thought, his idea of love is studied separately. The last chapter ends with Konevi's understanding of love which is handled in the frame of the idea of entity and classic Sufism books. In doing this, Konevî's understanding of love is based on the points: Love which belongs to Allah and love belongs human being.