Milli Mücadele döneminde kazanılan askeri başarıların kutlanması (1939-1949)
Celebrating the success of military wins during the period of national struggle (1939-1949)
- Tez No: 413740
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kutlama, Tören, Muharebe, I. İnönü Muharebesi, II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz, Celebration, Ceremony, Battle, İnönü Battle I, İnönü Battle II, Sakarya Pitched Battle, Great Victory
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Milli Mücadele yıllarında kazanılmış olan I. İnönü, II. İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Zaferleri'nin 1939-1949 yılları arasındaki kutlamalarının ne zaman ve nasıl yapıldığı, kutlamalar esnasında hangi mesajların verildiği ve kutlamaların basındaki yankıları incelenmiştir. Çalışmanın Giriş bölümünde; tören, kutlama kavramlarının içerikleri değerlendirilmiştir. Birinci bölümde; Birinci İnönü Zaferi sonrasında ulusal basına yansıyan değerlendirmelerle birlikte, tez dönemini kapsayan yıllar arasında zafer yıldönümü kutlamaları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; İkinci İnönü Zaferi'nin ardından ulusal basında yer alan haberler, yorumlar ve araştırma kapsamında zafer yıldönümlerinde yapılan kutlamalar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; Sakarya Zaferi'nin kazanılmasının ardından yapılan yorumlar ve Cumhurbaşkanı İnönü Dönemi'nde bu zaferin yıldönümü kutlamalarının yapılmadığı ortaya konulmuştur. Ayrıca, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin kazanılmasından sonraki Türk kamuoyu değerlendirmelerine ve çalışmanın yapıldığı dönemi kapsayan yıllar arasındaki zafer yıldönümlerinde yapılan kutlamalara yer verilmiştir. Kazanılan zaferlerin meydana geldiği yerlerde anıtlar kurulmuş, yıldönümlerinde yeni nesillerin milli benliğini geliştirmek için halkevlerinde konferans, kutlama programları ve basın yayın kuruluşları vasıtasıyla zaferin önemi halka anlatılarak milli şuur kazandırılmaya çalışılmış, zaferlerin hatıraları tazelenmiş ve şehitler anılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study consists of celebrations, for the years 1939-1949, of victories of the Turkish National War (Inonu I, Inonu II, Sakarya, Great Attack), and focuses on when and how they were celebrated and what kind of messages given through the celebrations. In the Introduction of the study, concepts of ceremony and celebration are examined. In the first chapter of the study, evaluation of domestic press about the victory of Inonu I, and the repercussions of its celebrations are explained together with the information about the annual victory celebrations in the years covered in the thesis period. In the second chapter , the news and comments of the National Press and annual celebrations held for after the victory in the studied period are evaluated.In the third chapter , comments about the Sakarya victory are given; and it is also indicated that in the President Inonu period, the anniversary of the victory was not officially celebrated. Also, evaluations of the domestic opinion upon the Great victory dated August 30 and the celebrations of the anniversary of this victory are detailed.After the national fight won and laid the foundations of an independent state, monuments are established to the places where victory achieved. Conferences and celebrations are held in community centers on the victory anniversaries to enhance the national identity of the new generation. Also, the importance of the victory explained by the media organizations to increase the national consciousness of the public.