Türk basınında Sakarya Meydan Muharebesi (Temmuz-Ekim 1921)
The Battle of Sakarya in Turkish press (July-October 1921)
  1. Tez No: 660688
  2. Yazar: HARUN KARAKÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ERAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Gazete, Dergi, Millî Mücadele, Muharebe, Sakarya, Press, Newspaper, Magazine, National Struggle, Battle, Sakarya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Birinci Dünya Savaşı sırasında imzalanan gizli ve açık antlaşmalar ile Anadolu toprakları çeşitli işgal bölgelerine ayrılmış ve savaşın sonunda İtilaf Devletleri ile onların desteklediği Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Osmanlı Hükümeti'nin vatanın işgaline karşın bir kurtuluş yolu bulamaması, Türk milletini kendi bağımsızlığını ve vatanın kurtuluşunu yine kendisinin gerçekleştirmesi için harekete geçirmiştir. Vatanın ve milletin kurtuluşu için başlatılan Millî Mücadele hareketi, Erzurum ve Sivas Kongrelerinde örgütlenme sürecini tamamladıktan sonra, TBMM'nin açılmasıyla birlikte doğuda Ermenilere karşı, batıda da Birinci ve İkinci İnönü Muharebeleri ile Yunanlılara karşı askeri başarılar elde etmiştir. Eskişehir-Kütahya Muharebelerinde ordu Sakarya nehrinin batı kıyılarına çekilmek zorunda kalmış, fakat Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılması ile Millî Mücadele vatanın savunulması konusunda büyük bir başarı kazanmıştır. Kütahya-Eskişehir Muharebeleri sonrasında meydana gelen değişimler ve muhtemel muharebeler için yapılan hazırlıklar bu dönemde basın-yayın araçları tarafından yakından takip edilerek haberleştirilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi devam ederken de İstanbul ve Anadolu'daki çeşitli basın-yayın araçları halkı sürekli olarak bu muharebeler hakkında bilgilendirmiştir. Gazetelerde yer alan köşe yazıları, makaleler halkın Millî Mücadele'ye olan inancını canlı tutarken cephe hattından gelen son dakika haberleri de halkın cephe hattı ile sürekli iletişimini sağlamıştır. Sakarya zaferi sonrasında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında birçok farklı noktalarda yapılan zafer kutlamaları yine gazete ve dergilerde geniş yer bulmuş ve okuyucuya aktarılmıştır. Sakarya kıyılarında kazanılan zaferin ardından Millî Mücadele hareketinin haklılığı ve vatanın işgalden kurtarılma çabaları siyasi faaliyetler ile devam etmiştir. Bu doğrultuda yapılan diplomatik çalışmalar da sonuç vermiştir. Yapılan antlaşmalar ile vatanın bir kısmı istila ordularından temizlenirken düşman tarafından tutsak edilen asker ve bürokratlarımız da kurtarılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the secret and open treaties signed during the first World War, the Anatolian lands were divided into various occupation zones and at the end of the war it was occupied by the Entente States and the Greeks supported by them. The fact that the Ottoman government could not find a way of salvation despite the occupation of the homeland prompted the Turkish nation to realize its independence and the liberation of the homeland again. After completing the process of organizing the congresses of Erzurum and Sivas, the National Struggle Movement launched for the liberation of the homeland and nation achieved military successes against the Armenians in the East and against the Greeks in the first and Second Battles of Inönü in the West with the opening of the Parliament. In the battles of Eskisehir-Kütahya, the army was forced to retreat to the Western banks of the Sakarya river but with the victory of the Battle of Sakarya Square, the national struggle gained great success in defending the homeland. The preparations for the changes that took place after the Eskisehir-Kütahya Battles and the possible battles were closely followed and reported by the media in that period. While the Battle of Sakarya was continuing, various media outlets in Istanbul and Anatolia constantly informed the public about these battles. While the articles and columns in the newspapers kept the belief of the people in the National Independence, the breaking news from the front line ensured the continuous communication of the people with the front line. After the Sakarya victory, the victory celebrations held at many different points both in the country and abroad were also widely featured in newspapers and magazines and were conveyed to the readers. Following the victory on the shores of Sakarya, justification of the National Independence movement and efforts to save the country from occupation continued with political actions. Diplomatic studies in that direction have yielded results. Thanks to the agreements that made, a part of the country was cleared from the invading armies, our soldiers and bureaucrats were saved who captured by the enemy.