İbn Nâkiyâ'nın makâmeleri
Makamat İbn Naki̇ya
- Tez No: 413739
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRETTİN AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbn Nâkiyâ, Mâkâme, El yazması, Yazma eser kütüphanesi, Arap edebiyatı, Ibn Nāqiyā, Maqāma, Manuscript, Manuscripts library, Arabic literature
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, İbn Nâkiyâ'nın mâkâmeleri inceleme konusu olarak ele alınmıştır. Sözkonusu incelemenin kaynağını oluşturan mâkâmeler, orijinal tek nüshası Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Fatih koleksiyonunda 04097-001 demirbaş numarası altında kayıtlı olarak bulunan el yazmasının okunması ve harekeli metin haline getirilmesiyle elde edilmiştir. Daha sonra, mâkâmeler Türkçeye çevrilmiş ve mâkâmelerin içerik, dil ve üslup incelemeleri yapılmıştır. Araştırmamızın altyapısını oluşturmak amacıyla inceleme konumuzla ilgili olan“mâkâme”maddesine çalışmamızın girişinde yer verilmiş ve Arap edebiyatında“mâkâme”türü ana çizgileriyle ele alınmıştır. Bunun yanı sıra, İbn Nâkiyâ'nın hayatına ve mâkâme yazarlığına ilişkin bilgiler verilmiştir. Ayrıca, mâkâmelerin yer aldığı el yazması Arapça metnin bir örneği, tarafımızca harekelendirilen Arapça metin ve mâkâmelerde geçen ve günlük konuşma dilinde az kullanılan sözcükleri içeren bir sözlük de bu çalışmanın ekinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with Ibn Nāqiyā's maqāmāt based on the original and unique copy (reg. Nr. 04097-001) of Fatih collection of Süleymaniye Manuscripts Library. In the thesis, the abovementioned maqāmāt have been translated into Turkish and an analysis with respect to their content, language and style have been carried out. In the first chapter of the thesis, detailed information on the emergence of maqāma style in the Arabic literature is given. The second chapter of the thesis is devoted to life of Ibn Nāqiyā and his authorship of maqāma. In the thesis, the original copy of maqāmāt is also submitted under the title of appendixes. The thesis contains also a glossary of rare words used by Ibn Nāqiyā in his maqāmāt.