Fransa Poitou- Charantes bölgesi'ndeki müzelerin müze eğitimi faaliyetlerinin incelenmesi
Research on museum education activities of the museums in the Poitou-Charantes region of France
  1. Tez No: 413754
  2. Yazar: SERAP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SELÇUK ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze eğitimi, Poitou-Charantes müzeleri, Poitou-Charantes eğitim etkinlikleri, Fransa müze eğitimi, Museum education, Poitou-Charantes museums, PoitouCharantes education activities, museum education in France
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
“Fransa Poitou- Charantes Bölgesi'deki Müzelerin Müze Eğitimi Faaliyetlerinın İncelenmesi”adlı bu araştırmada Poitou-Charantes bölgesinde eğitim etkinliği yapılan toplam otuz altı müzenin müze eğitim etkinlikleri, eğitim programları ve uygulamaları yönünden incelenmiştir. Araştırma kapsamında müzeler Poitou-Charantes Bölgesinde bulunan şehirlere göre kategorilere ayrılmıştır. Poitou-Charantes Bölgesinde toplam 26 şehir bulunmaktadır. Bunlardan müze eğitim etkinliği bulunan 19 şehirde toplam 36 müze bulunmaktadır. Araştırma kapsamında incelenen müzelerin müze dâhilinde eğitim servisi bulunmaktadır. Bu eğitim servisi müzeye uygun eğitim faaliyetlerini planlamakta ve uygulama aşamasında da okullarla işbirliği içinde gerçekleştirmektedirler. Poitou-Charantes bölgesinde bulunan şehirlerden büyük olan ve sayısal olarak birden fazla müze bulunan şehirlerde ortak müze eğitim programı uygulamakta ve tek bir eğitim servisi tarafından yönetilmektedir. Etkinlik planları yıllık olarak planlanmaktadır. Okulların ihtiyaçlarına göre müze-okul işbirliği ile eğitim planlaması yapılabilmektedir. Bazı müzelerin eğitim materyallerine internet üzerinden erişim bulunmaktadır. Poitou-Charantes Bölgesinde bulunan müzelerin eğitim faaliyetleri ve yöntemleri ülkemizde bulunan müzelerde kullanılmak ve geliştirilmek üzere örnek teşkil edebilir.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Research on Museum Education Activities of the Museums in the Poitou-Charantes Region of France”, the museum education activities of thirty seven museums in total are reviewed with regard to their education programmes and implementations. Within the scope of this research, the museums are divided into categories in terms of the cities found in the Poitou-Charantes Region. There are 26 cities in the Poitou-Charantes Region in total and in these cities there are 36 museums which have museum education activities. The museums reviewed within the scope of the research have education services within them. This education service plans the education activities appropriate to the museum and at the implementation stage they carry it out in cooperation with schools. Among the cities existing in the Poitou-Charantes Region, in the cities which are big and which have more than one museums, a common education programme is implemented and administered by a single education service. Activity plans are annually planned. Depending on the needs of the schools education planning can be made through a museum-school cooperation. There is an Internet access to the education materials of some museums. The education activities and methods of the museums found in the Poitou-Charantes Region can constitute an example to be used and improved in the museums found in our country.