Nuri Bilge Ceylan filmlerinin Bahtin'in kronotop kavramı ile incelenmesi
Analyzing Nuri Bilge Ceylan's films through Bakhtin's chronotopes
  1. Tez No: 413783
  2. Yazar: BAHAR ALTAY ERİŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİRE RUKEN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Nuri Bilge Ceylan, Mihail Bahtin, Yeni Türkiye sineması, kronotop, Nuri Bilge Ceylan, Mikhail Bakhtin, New Turkish Cinema, chronotope
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Nuri Bilge Ceylan'ın Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999), Uzak (2002), İklimler (2006), Üç Maymun (2008), Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) ve Kış Uykusu (2014) filmleri Mihail Bahtin'in kronotop kavramı ile yol/karşılaşma, taşra/idillik, eşik ve salon örnek kronotopları kullanılarak çözümlenmiştir. Bahtin'in romanda anlatıyı zaman mekansal olarak görünür kılmak, anlatının kronolojisine katkı sağlamak ve romanın türünü belirlemeye yardımcı olmak amacı ile kavramsallaştırdığı kronotop kavramı, sonrasında film çalışmalarında da kullanılmıştır. Yapılan çalışmada, yönetmenin filmleri kronolojik açıdan incelenmiş, kronotop kavramının yönetmenin filmlerinde anlatı, estetik ve tematik açılardan nasıl kullanıldığına bakılmış, kronotopların metafor ya da imge olarak da kullanılabildiği ispatlanmaya çalışılırken, kronotop kavramının özellikle taşra örneği üstünden Yeni Türkiye sinemasında kanon oluşturabilmesine katkı sağlayıp sağlayamayacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Nuri Bilge Ceylan's feature films, The Town (1997), Clouds of May (1999), Distant (2002), Climates (2006), Three Monkeys (2008) Once Upon a Time in Anatolia (2011) and Winter Sleep (2014), have been analyzed from the perspective of Mikhail Bakhtin's chronotopes, specifically making use of the chronotopes of the road/encounter, provincial town/idyllic, threshold and parlor. These four chronotopes conceptualized by Bakhtin in order to make narration in novel visible in terms of time and space, reinforce the chronology of narration and determine the genre of the novel, were later adapted to film studies. In this study, the director's films have been analyzed chronoligically and the utilization of the concept of chronotope from narrative, aesthetic and thematic aspects in the director's films has been examined. Furthermore, whilst attempting to prove that chronotopes can be utilized as metaphors and images, whether or not the concept of chronotope can contribute to canon development in New Turkish cinema has been discussed, primarily through the example of provincial town.