Karl Rahner'in teolojik görüşleri ve Hıristiyan ilahiyatına katkıları
Karl Rahner's theological opinions and contributions to Christian theology
- Tez No: 413809
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSRA GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Tarih, Religion, Philosophy, History
- Anahtar Kelimeler: Karl Rahner, II. Vatikan Konsili, Anonim Hıristiyanlar, Dinler Arası Diyalog, Kapsayıcılık, Dışlayıcılık, Çoğulculuk
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Karl Rahner, Katolik dünyasına XX. yy.'da damgasını vurmuş olan teologlardan biridir. Diğer dinlere inananlar konusundaki tavrı ile II. Vatikan Konsili'nin karakterini belirleyen Rahner, kapsayıcı yaklaşımın mimarı olarak görülmektedir. Diğer dinlere inananları“anonim Hıristiyanlar”olarak isimlendiren Rahner, bu insanların kurtuluşa ermesinin İsa Mesih'in inayeti aracılığıyla mümkün olduğunu belirtmiştir. Aynı zamanda Yeni Teoloji Hareketi'nin savunucularından olan Rahner, Katolik Kilisesi'ne karşı eleştiriler yöneltmiş ve kilisenin bozulma yolunda olduğunu ifade etmiştir. Bu bozulmadan ise patristik dönemin eserleri ile kurtulunabileceğini belirtmiştir. Araştırmamızda son yüzyıl teologlarından Karl Rahner'in kilise, vahiy ve kurtuluş konuları hakkında ne tür fikirlere sahip olduğu ve bunların kaynakları ortaya konulmuştur. Kilise Babaları'ndan Clement, Tertullian, Origen ve Augustinus'un kilise, vahiy ve kurtuluş konularındaki görüşleri incelenmiştir. Rahner ile aynı dönemde yaşamış olan Henri de Lubac, Yves Congar, Edward Schillebeckx ve Hans Küng'ün de Rahner ile ortak olan ve olmayan fikirleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Karl Rahner is one of the theologians who left marks on the XX. Century. He designated the main character of the II. Vatican Council with his attitude about the salvation of unbelievers and the believers of other religions. He is seen as the originator of inclusivism. Rahner called the believers of other religions as“anonymous Christians”and stated that they can attain the salvation in Christ's grace. Rahner, who is at the same time one of the defenders of the group New Theology (Nouvelle Théologie), criticized the Catholic Church and expressed that the church is degenerating. So accordingly to overcome this degeneration, church must turn back to the works of patristic era. In our thesis, we centered the attitudes of Rahner about church, revelation and salvation and the resources of these attitudes. Also it is examined the attitudes of Clement, Tertullian, Origen and Augustine about church, revelation and salvation. Henri de Lubac, Yves Congar, Edward Schillebeeckx and Hans Küng, who are the contemporaries of Rahner, are examined with their ideas about church, revelation and salvation. Key Word: Karl Rahner, II. Vatican Council, Anonymous Christians, Interreligious Dialog, Inclusivism, Exclusivism, Pluralism.