Halk kütüphanelerinin dijital hizmetlerinin geliştirilmesi: Ankara ili örneği
Devolopment of the digital services in public libraries: Examples of public libraries in Ankara
- Tez No: 413814
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Halk kütüphaneleri, dijitalleştirme, dijital bilgi hizmetleri, Public libraries, digitization, digital information services
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Halk kütüphaneleri toplumu oluşturan bireylerin yaşam boyu eğitimlerini destekleyen, boş zamanlarını değerlendirmelerine ve kişisel gelişimlerine yardımcı olan, bilgi ihtiyaçlarını karşılayan ve toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında önemli rol oynayan bilgi merkezleridir. Halk kütüphaneleri kaynaklarını ve hizmetlerini toplumun her kesimine ulaştırmak zorundadır. Ancak halk kütüphaneleri kaynaklarını ve hizmetlerini bir bina içerisinde sunduğu taktirde sadece halkın belli kesimine hizmet götürebilecektir. Günümüz koşullarında mekana bağlı kalarak hizmet sunmak kabul edilemez. Halkın her kesimine kaynak ve hizmet ulaştırmanın yollarından bir tanesi dijital kanalları kullanmaktır. Halk kütüphaneleri de kaynaklarını ve hizmetlerini halkın her kesimine dijital kanallar aracılığıyla ulaştırmalıdır. Halk kütüphanelerinin görevlerinden biri de yazma ve nadir eserler ile yerel kültür mirasına sahip çıkmaktır. Fiziksel ortamda bulunan bu değerli eserler dijitalleştirme çalışmalarıyla dijital ortama aktarılarak koruma altına alınmalı ve toplumun erişimine sunulmalıdır. Bu nedenlerle halk kütüphaneleri dijital bilgi hizmetlerini geliştirerek kullanıcılara sunmalı ve dijitalleştirme çalışmalarını desteklemelidir. Çalışmamızda halk kütüphaneleri personeli ve aktif kullanıcılarının dijitalleştirme ve dijital bilgi hizmetleri konusundaki görüşleri saptanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda Ankara'da seçilen 9 halk kütüphanesinde“personel”ve“kullanıcı”çalışması yapılmıştır. Çalışmada personel ve kullanıcı görüşleri anket ve görüşme yoluyla sağlanmıştır. Genel olarak ulaşılan sonuca göre hem halk kütüphanesi personeli hem de aktif kullanıcıları halk kütüphanelerinde dijital bilgi kaynağı ile hizmeti sunulmasına ve dijitalleştirme çalışmalarına olumlu bakmaktadır. Buna karşın halk kütüphaneleri dijitalleştirme çalışmalarında ve dijital bilgi hizmeti sunamamakta veya yetersiz kalmaktadır. Dijital bilgi kaynağı ve hizmeti sunan halk kütüphaneleri ise sundukları hizmetler konusunda kullanıcılarını yeterince bilgilendirememektedir. Sonuç olarak dijitalleşen dünyada ülkemizdeki halk kütüphaneleri çağa ayak uydurarak dijital bilgi hizmetleri konusunda kendilerini geliştirmeli ve dijitalleştirme çalışmalarına gereken önemi vererek katkı sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Public libraries are one of the important information centers that play a significant role in the economic, social and cultural development. They support the individual's, who form the society, life long education; also help about self development and spending spare times. In addition these public libraries meet the needs of information. Public libraries are have to convey all the sources and services to the every zones of the community. However; in case the libraries service its sources at a solid place just a few part of the community can get benefits from the library. And providing service in this way can not be acceptable in our daily life conditions. Using of the digital vias is one of the suitable ways offering service to the all society. Public libraries should also convey their all data by the agency of digital vias. One of the duties of the libraries is advocating the local cultural heritage and protecting the manuscripts and rare works. These monuments should be protected by digitizing and they should be served to the all community access. Therefore, public libraries must develop their digital information services and present to the users. In addition to these they should support all the digitizing workshops. In our survey it is determined that the views of the staff and the active users about digitization and digital information services. Accordingly; a research planned at nine public libraries in Ankara between the staff and the users. The staff and the user's views are obtained via statistical study and interview technique. Generally according to the results, both the workers and the active users of the libraries have a positive look on the digitization. Despite that the public libraries come up short on digization works. And also they can not supply all the access to the resources. In the other hand, the libraries which serve digital informarion resources, can not inform their users in an efficient way. As a result of these, in our developing world the public libraries must keep up with the time and the staff of the libraries must be educated about digital information services. Also they should pay more attention to the digitization works.