Vergi yüküne karşı vergi mükelleflerinin tutumu: Kütahya örneği
Taxpayers reactions against the taxburden: Example of Kütahya
  1. Tez No: 413864
  2. Yazar: ERSİN SAAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Mükellef, Vergi Politikaları, Hükümet, Refah Seviyesi, Vergi Yükü, Vergiye Gönüllü Uyum, Tax, Taxpayer, Tax Policies, Government, Welfare Level, Tax Burden, Tax Compliance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Vergi olgusu eski çağlardan beri toplumların en gerekli yükümlülükleri arasında yer almıştır. Vergi, ülkemiz için değerlendirilecek olursa, gün geçtikçe önemi artan ve içselleştirilen bir görev hâline gelmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, vergi mükellefi kişinin bu görevi yerine getirmesi yasalar yoluyla kolaylaştırılmalıdır. Buradan yola çıkılarak vergi politikalarının gözden geçirilmesi ve refah seviyesini artıracak şekilde uygulanabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, vergi mükelleflerinin vergi politikalarına karşı tutumu incelenmiştir. Vergi mükellefi kişinin vergiye karşı olumlu ya da olumsuz davranışının altında yatan sebepler araştırılmıştır. Bu sebeple ilk iki bölümde vergi mükelleflerinin vergiye karşı nasıl bir tutum sergilediklerine dair sistemli bir araştırma yapılmıştır. Daha sonra Kütahya ili için anket çalışması yapılarak elde edilen veriler analize tabi tutulmuştur. Analiz sonuçları yorumlanarak üçüncü bölüm oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Taxes are the most essential obligations of the society since ancient times. Taxes have become a growing task for our country everyday. In developed countries and developing countries should be facilitated by the governments of the taxable person to fulfill this task. This reason of the tax policy and therefore to make applicable it is necessary to increase the level of prosperity. In this study, the attitude towards the tax payers' reactions, tax policy was examined. The underlying causes of positive or negative attitudes of the taxpayer's on tax burden are investigated. Previous research has been critically analyzed on the first and second chapters and demonstrated how they are using taxpayer attitudes toward taxation. Then the data obtained by the survey for Kütahya has been subjected to analysis. The third part interpreting the results of the analysis was created.