Kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetimin analizi ve Ege bölgesindeki üniversiteler üzerine bir araştırma
Internal auditing analysis within the focused of corporate ri̇sk management and a study on universities in the Aegeon region
- Tez No: 413863
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Kurumsal Risk Yönetimi, İç Denetim, Risk Odaklı İç Denetim, Risk, Corporate Risk Management, Internal Auditing, Risk Based Internal Auditing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Risk kavramının günlük hayatımızda daha çok karşımıza çıkmasının nedeni, dünyada her geçen gün daha yoğun fırsatların karşımıza çıkıyor olması ve buna bağlı olarak da daha fazla tehdit unsuru içeriyor olmasıdır. Bir fırsatı değerlendirme tercihimiz, aynı zamanda ilgili tehditleri de hesaba katmamızı gerekli kılmaktadır. Dünya genelindeki, liberalleşme, serbestleşme, ticaret ve rekabet yapısı kamu sektörü ve özel sektördeki gelişme ve değişmeleri etkiliyor olması sebebiyle belirsizlikler ve riskler daha da artmaktadır. Buna bağlı olarak kurumların başarıları, riskleri belirleme, önleme, azaltma ve yönetme durumlarına bağlanmaktadır. Son yıllarda dünya genelinde faaliyet gösteren kurumlarda yaşanan bilgilerin güvenilirliği sorunları iç denetimin etkinliğinin arttırılmasına yönelik yeni yaklaşımların aranmasına nenden olmuştur. Kurumlar iç denetim yanı sıra, daha yüksek riskli alanlara yönelerek kurumsal risk yönetimi anlayışını benimsemeye başlamışlardır. Kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim faaliyeti, kurumların risklerine, bu risklerin yönetilmesine odaklanarak risklerin fırsat ve tehditlerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması için kurumlarda uygulanan istikrarlı, tutarlı ve devamlı bir süreçtir. Çalışmanın birinci bölümünde, risk, risk yönetimi, kurumsal risk yönetimi ve iç denetimle ilgili kavramsal çerçeveye yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, kurumsal risk yönetimi süreci ve kurumsal risk yönetim sürecinin bileşenleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, kurumsal risk yönetimi ve iç denetim sisteminin beraber çalışabileceği düşüncesinden hareketle bu iki süreç birleştirilerek, kurumsal risk yönetimi odaklı iç denetim faaliyetlerinin planlanması, yürütülmesi ve raporlanması aşamaları anlatılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Ege Bölgesindeki üniversitelerde iç denetim birimlerinde görev yapmakta olan iç denetçiler üzerine uygulanan anket çalışmasına ve sonuçların değerlendirilmesine yer verilmiştir. Çalışmanın sonuçları itibariyle, iç denetçilerin Kurumsal risk yönetimi sürecinde görev aldıkları ve kurumlara danışmanlık ve güvence hizmeti sundukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The reason we encounter the concept of risk more in our daily lives is that we have more opportunities day by day in the world and accordingly it includes more threat risks. The preference of utilizing an opportunity necessitates considering the relevant risks as well. Because of the worldwide liberalization, hardening, commerce, deregulation and competition structure affect the developments and changings in public and private sectors, uncertainities and risks increase a lot. Therefore success of corporations depends on the conditions of identifying risks, risk aversion, reduction and management. Information reliability problems of the corporations operating worldwide in recent years led into looking for new approaches to increase the effectiveness of internal auditing. Corporations have started to adopt sense of corporate risk management by leaning towards high risk areas as well as internal auditing. Corporate risk management based internal auditing is a stable continuous process that is applied in corporations for identifying and evaluating the opportunuties and threats of risks by focusing on corporations' risks and risk management. The first part of the study includes the conceptual framework of risk, risk management, corporate risk management and internal auditing. The second part dwells on the corporate risk management process and it's components. In the third part, the stages of planing, conducting and reporting the activities of corporate risk management based internal auditing is explained by incorporating the two process considering the fact that corporate risk management and internal auditing might work together. The last part of the study involves the questionnaire conducted on internal auditors who work in the universities' internal auditing departments in Aegeon Region and evaluation of it's results. The results indicate that internal auditors provide consultancy and assurance services to corporations during the risk management process.