Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Büyükkarabağ köyü folkloru
Afyonkarahi̇sar province Bolvadi̇n town Büyükkarabağ village folklore
  1. Tez No: 413865
  2. Yazar: MEHMET FİLİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Karabağ, Köy, Folklor, Büyükkarabağ, Culture, Karabağ, Town, Folklore, Büyükkarabağ
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Folklor bir toplumun kültürel birikiminin bütününü inceleyen bilim dalıdır.“Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesi Büyükkarabağ Köyü Folkloru”adlı çalışmamızda bu kültürel birikim incelenmeye çalışılmıştır. Öncelikle bu Karabağ Türkleri kimdir? Karabağ Türkleri: Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinden gelerek, Bolvadin'e bağlı; Büyükkarabağ, Derekarabağ, Ortakarabağ köyleri ile Sultandağı ilçesine bağlı Çukurcak ve Yenikarabağ köylerine yerleşmiş Türklerdir (Göker 2000: 295). Biz bu tez çalışmamızda Bolvadin ilçesine bağlı Karabağ Türklerinin yerleşmiş bulunduğu köy olan Büyükkarabağ köyünü araştıracağız. Bu tez çalışmasında iki görüş bulunmaktadır. Birincisi Büyükkarabağın folklorik mirasının çok zengin ve renkli oluşudur. İkinci olarak ise zaman içinde değişen yaşam koşullarının kültüre etkisidir. Değişimin en önemli nedeni kitle iletişim araçlarıdır. Değişim geleneğe ve geleneğe bağlı ürünlere yansımıştır. Beraberinde yeni yorumlar getirmiştir. Çalışmamızda bu değişimler gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Tezin giriş bölümünde Büyükkarabağ; tarihi, coğrafi, ekonomik açılardan kısaca tanıtılmıştır. Tezin ilk bölümünde Büyükkarabağ'ın dil ve anlatım özelliklerine, ikinci bölümde ise tezin çıkış noktası olan anonim ürünlere yer verilmiştir. Diğer bölümlerde Büyükkarabağ halkının dini ve batıl inanışlarına değinilmiştir. Bu inanışların etkisinde oluşan gelenek ve ritüellerden, hayatın geçiş dönemlerinden ve halk hekimliğinden bahsedilmiştir. Sonuç kısmında ise Bolvadin ilçesi Büyükkarabağ köyü folklorunun yaşatılması konusunda fikir ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Folklore is a field that studies cultural repertoire of a society. In our study called“Afyonkarahisar Province Bolvadin Town Büyükkarabağ Village Folklore”this cultural repertoire is tried to be searched. First of all“who are Karabağ Turks?”Karabağ Turks are the people coming from Azerbaijan and settled down in Büyükkarabağ, Ortakarabağ, Derekarabağ villages of Bolvadin and Çukurcak and Yenikarabağ villages of Sultandağ (Göker 2000:295). In this thesis study we'll research Büyükkarabağ village of Bolvadin which is settled down by Karabağ Turks. There are two opinions in this thesis sudy. The first one claims that Büyükkarabağ has a rich and colourful folkloric heritage. The second is the effect of the living conditions changed by the time to the culture. The main reason of this change is mass media. The change has reflected on the folklore and folkloric products and brought with new interpretations. In our study we tried to reveal these changes. In the prologue of our thesis, Büyükkarabağ is introduced in historical, geographical and economical aspects. In the first chapter we have mentioned about linguistic aspects of Büyükkarabağ, while we have given place to anonymous products which are the starting point of our thesis. In the other chapters it is mentioned about the religious and superstitious beliefs of Büyükkarabağ's people. We mentioned about folklores and traditions, transition periods of life and folk medicine that are affected by these beliefs. In the conclusion part; there are suggestions and opinions related to keeping alive Folklore of Bolvadin Büyükkarabağ.