Nurettin Topçu düşüncesinin Mustafa Kutlu hikayelerindeki yansımaları
The reflections of Nurettin Topçu's philosophy to Mustafa Kutlu's stories
  1. Tez No: 413948
  2. Yazar: HATİCE GÖKÇE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, Nurettin Topçu, Yansımalar, Metinlerarası İlişkiler, Türk Hikâyesi, Mustafa Kutlu, Nurettin Topçu, Reflections, Intertextual Relations, Turkısh Short Story
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Nurettin Topçu, Batı eğitimi almış fakat kendi medeniyet dairesinden kopmayarak düşüncesini spiritüalist yaklaşımıyla geliştirmiş, Türkiye'nin önemli filozoflarından birisidir. Felsefesinde birçok sistemle, filozofla, sanat kuramlarıyla etkileşime girmiş ve düşüncesini zenginleştirmiş velûd düşünür, bu etkileşimi kendi felsefesinin potasında eriterek özgünleştirmiştir. Düşüncesinin özgün boyutlarının başat özelliği; Türk-İslam sentezinden kopmadan, felsefesini İslamî çizgiyle ve tasavvufî yorumla birleştirmektir. Topçu'nun geride bıraktığı külliyatı; felsefî alandaki düşüncelerini ele aldığı, ülkenin içtimaî meselelerine değindiği ve çözüm önerilerinde bulunduğu, kendi zamanını da aşarak“Yarınki Türkiye ”ye dair telakkilerinden tahayyüllerinden bahsettiği, başka disiplinleri de düşüncesine dâhil edip fikir ürettiği, zengin değerlere sahip mümbit kitaplar bütünüdür. Dolayısıyla felsefesinin zengin içeriğiyle, kendi zamanında ve ölümünden sonra birçok düşünürü, yazarı, şairi etkilemiştir ve bununla birlikte farklı disiplinlere çalışma imkânı sunmuştur. Mustafa Kutlu da Nurettin Topçu'nun sağlığında yakınında bulunan ve O'nun Hareket felsefesinden ilhamla çıkarttığı Hareket Dergisi'nde sanat hayatına başlayan bir hikâyeci olarak, Topçu'nun düşüncesinden etkilenmiş ve bunu hikâyelerine yansıtmıştır. Bu etkilenmenin ve yansımanın boyutu hikâyelerde zaman zaman mülhem, tevarüs, benzeşim, kesişim boyutlarında kendini gösterir. Tezimizin amacı bu etkilenmenin boyutlarını saptamak ve tafsilatıyla açıklamaktır. Tezimiz giriş hariç üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Topçu düşüncesine derk olma gerekliliğinden; Nurettin Topçu düşüncesinin ana hatlarından bahsettik. İkinci bölümde, birinci bölümün menfeziyle, Kutlu hikâyelerindeki Topçu düşüncesinin etkilerini saptadık. Bu etkilerin, Kutlu külliyatında hangi alanlarda, hikâyelerde, boyutlarda olduğuna da tafsilatıyla yer verdik. Üçüncü bölümde ise; Nurettin Topçu düşüncesinden yapılan iktibaslara, telmihlere ve ilhamlara yer verdik.
Özet (Çeviri)
Nurettin Topçu has received western education but have developed the idea of the spiritualist approach, to break away from their civilization circle, it is one of Turkey's most important philosophers. Many with the system of philosophy, philosopher, which interact with art theory and efficient enriched think the idea of this interaction is making customization inherent in the melting pot of his own philosophy. The dominant feature of the original size of the thought; Without departing from the Turkish-Islamic synthesis, the Islamic line and mystical philosophy is to integrate reviews. Corpus of Topcu left behind; he discussed the idea in the philosophical field, the country that refers to muster the issue and where the solutions, surpassing his own time“Tomorrow's Turkey,”the talk of the imagination of the thoughts of eating, other disciplines also produced the idea to include the idea is fertile books whole has rich values. Thus, the rich content of philosophy, many thinkers after his own time and death, writer, poet and has presented work opportunities has affected different disciplines, however. Mustafa Kutlu as Topcu's located near the health and take inspiration from the action's philosophy Topcu Magazine in motion a storyteller began his artistic life, influenced by the Topcu of thought and reflected on this story. This influenced and inspired reflection of the size of the story at times, by inheritance, simulation, reveals itself at the intersection of size. The aim of the thesis is to explain to determine the extent of this impact and details. Our thesis contains three parts including input. The first part to be able to identify and understand the projection of ideas in Kutlu story Topcu, artillery understand the necessity of thinking; We talk about the main lines of thought Nurettin Topcu. In the second part, thanks to the first part, we determined the effects of Topcu in Kutlu story and influence their thinking. This effect and the effect of which areas in Kutlu corpus, in the story, we've included with the particulars of that size. In the third part; Kutlu quotes made by Nurettin Topcu thought of the story, and we talked about intertextual allusion studies are referent relations context.