High-precision compounding and controlled dosing system for occupational hazardous drugs
Mesleki tehlikeli uyuşturucu için yüksek hassas compounding ve kontrollü dozaj sistemi
- Tez No: 414071
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL LAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Tehlikeli ilaçlar, elle ilaç hazırlama hataları, dozlama hataları, yüksek hassasiyetli otomatik ilaç hazırlama, Hazardous drugs, compounding errors, distribution errors, high-precision automated drug preparation
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İlaçla tedavi süreçleriyle ilgilendirilen 3 önemli risk; tehlikeli ilaçların hastane eczacıları üzerindeki etkisi, elle ilaç hazırlama sorunları ve dozlama hatalarıdır. Tehlikeli ilaçlara dokunma sorunu 1970'den beri pek çok kez incelenmiştir. Seçici olmayan modları sebebiyle, antineoplastik ajanların hem hastanın hem de sağlık çalışanlarının sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Çoğu araştırma kontamine yerlerde çalışan insanların vücudunda, ilaçlara dokunmasalar bile, antineoplastik ajanların izine rastlandığını bildirmiştir. Onkoloji ilaçlarının tehlikeli sonuçları, otomatik olarak çalışan kapalı bir transfer sistemi geliştirerek en aza indirgenebilir. İlaçların zararlı etkilerinin yanı sıra, bileşik hazırlama ve dağıtım hataları diğer temel ilaç tedavisi problemlerindendir. İlaç bileşimi hazırlamanın 4 maddesini analiz etmek için bir literatür taraması yürütülmüştür. Zira bunlardan birini yok saymak ciddi ilaç tedavisi hatalarına neden olabilir. Dozaj hatalarının sebepleri de araştırılmış ve detaylı bir analizden sonra, muhtemel çözümler sunulmuştur. Tezin tasarım yöntembilimi; yüksek hassasiyetli ilaç hazırlayan kullanıcı kontrollü bir dozlama sistemi geliştirmektir. Sistemin yazılım rutini bileşik hazırlama işlemi için bir kalite planı olarak davranmaktadır. Bu da hastane eczacıları ve hemşireleri belirli bir protokole bağlar. Yüksek hassasiyet, medikal barkod sorgulama, elektronik medikasyon kayıtları, özelleştirilmiş etiket basımı ve otomatik hesaplama rutini gibi özellikle birçok ilaç hazırlama ve dozlama hatasının oluşumunu önler.
Özet (Çeviri)
Effect of hazardous drugs on pharmacists, compounding issues and distribution errors are three major risks that are still associated with the medication processes. Risks associated with handling the hazardous drugs have been addressed since 1970's. Due to non-selective mode, antineoplastic agents have many adverse effects on the health of patient as well as the health of healthcare workers. Many studies showed that people working in such contaminating workplaces have traces of antineoplastic agents in their body even if they are not handling antineoplastic drugs directly. Hazardous outcome of oncology drugs can be minimized by developing an automated closed transfer system. Beside hazardous effects of drugs, main medication issues are compounding errors and distribution errors. A literature review has been conducted to analyze four themes of drug compounding which if ignored can lead to serious medication errors. Possibilities of distribution errors have also been discussed. After a detail analysis, possible solutions for all these issues have been presented. Design methodology of thesis has been developed to make a high-precision compoundind and controlled dosing system for occupational hazardous drugs. Software routine of presented system acts as a quality plan for compounding process which keeps the pharmacists and nurses adhered to a specific protocol. Features like high-accuracy, barcode medical administration (BCMA), electronic medication records (eMARs), customized label printing and automatized calculation routine inhibit occurring of many compounding and distribution errors.