Nevşehir ili tehlikeli atık potansiyelinin araştırılması
Investigation of hazardous waste potential of Nevsehir
  1. Tez No: 414096
  2. Yazar: FERAY YÜMÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVAL ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Waste, Hazardous Waste, Nevşehir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Atık Yönetimi Yönetmeliği ekinde yer alan ve A ve M kodu ile sınıflandırılan atıkları temel alarak Nevşehir ili için tehlikeli atık envanteri oluşturulmuştur. Bu envantere göre Nevşehir ilinin potansiyel tehlikeli atık miktarı tahmin edilmiştir. Böyle bir envanterin gerekliliği tehlikeli atık miktarlarının ve Nevşehir'de atık dağılımının etkin bir tehlikeli atık yönetim sistemi için teşkil ettiği önemden kaynaklanmaktadır.“LIFE TCY/TR/000292 Türkiye'de Sanayiden Kaynaklanan Tehlikeli Atıkların Yönetiminin İyileştirilmesi”projesi kapsamında internet üzerinden online olarak giriş yapılmasını sağlayan Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) 2009 yılında hazırlanmıştır. 2009 yılından itibaren her yıl Mart ayı sonuna kadar tehlikeli atıkların beyanı online olarak yapılmaktadır. Bu çalışmada,“Çevre Bilgi Sisteminde”“Atık Yönetimi Uygulaması”başlığı altıda bulunan“Atık Beyanı(TABS)”sistemine yapılan beyanlar dikkate alınarak çıkarılmıştır. Envanter çalışması oluşturulurken, Nevşehir ilinde bulunan TABS sistemine kayıtlı 377 adet firmanın 2009-2014 yılları arasındaki beyanları incelenmiştir. 2009 yılında onaylanmış beyanlara göre tehlikeli atık miktarı 533.389 kilogram iken bu değer 2014 yılına kadar artan ve azalan değerler göstermiştir.2014 yılında onaylı beyanlara göre tehlikeli atık miktarı 482.042 kilogramdır. Tez çalışmasında yıllara göre yapılan beyanlardaki aksaklıklar ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a hazardous waste inventory for Nevsehir province was developed based on wastes identified as hazardous in the Regulation on Control of Hazardous Wastes coded with A and M. Based on this inventory, potential hazardous waste quantity of Nevsehir was estimated. Necessity of such inventory arises from the importance of acquiring information on the amount of hazardous wastes generated and on their province wide distribution for a sound waste management system for Nevsehir. Hazardous Waste Declaration System (TABS) which enables online access on internet within the context of "LIFE TCY/TR/000292 Improving of Hazardous Waste Management Arose from Industry in Turkey Project'' was prepared in 2009. Hazardous waste declaration has been made online till the end of March every year since 2009. This study was derived from the declarations collected by considering the declarations made to the Waste Management Practice under the title of ''Waste Declaration (TABS)''in Environment Information System. While creating the Inventory, 377 firms' 2009-2014 declaration, that is registered at the Hazardous Waste Declaration System (TABS) in Nevsehir, have been examined. According to the approved statement in 2009, while the amount of hazardous waste is 533.389 kilograms, the value has increased and decreased until 2014. According to the approved statement in 2014, the amount of hazardous waste is 482.042 kilograms. The information about the troubles according to the declaration and what could be done by years in the thesis.