1-(2-piridilazo)-2-naftol(PAN) ile doyurulmuş manyetik karbon nanotüp üzerinde Pb(II) ve Cu(II) iyonlarının zenginleştirilmesi ve alevli AAS ile tayinleri
Preconcentration of Pb(II) and Cu(II) ions on magnetic carbon nanotubes impregnated with 1-(2-pyridylazo)-2-naphthol(PAN) and determination with flame AAS
  1. Tez No: 414097
  2. Yazar: DİLEK KAMAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN KARATEPE, PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 1-(2-Piridilazo)-2-naftol (PAN), katı faz ekstraksiyonu, manyetik karbonnanotüp, kurşun, bakır, 1-(2-Pyridylazo)-2-Naphthol(PAN), solid phase extraction, magnetic carbon nanotubes, lead, copper
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Manyetik nanopartiküllerin sunduğu avantajlardan dolayı bu çalışmada, eser düzeyde bulunan Pb(II) ve Cu(II) iyonlarının 1-(2-Piridilazo)-2-naftol (PAN) ile doyurulmuş manyetik karbon nanotüp üzerinde adsorpsiyonu için pH, adsorban miktarı, elüent cinsi, matriks etkisi ve örnek hacmi gibi parametreler optimize edilmiştir. Analit iyonlarının geri kazanımı için pH 5,5 de, 75 mg adsorban miktarında maksimum adsorpsiyonun elde edildiği görülmüştür. Adsorban üzerinde tutunan analitlerin desorpsiyonu için %10' luk aseton içerisinde hazırlanan 3M HNO3 elüent olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, due to advanteges of magnetic nanoparticules, magnetic carbon nanotubes impregnated with 1-(2-Pyridylazo)-2-naphthol (PAN) was used as an adsorbent for Pb(II) and Cu(II) at trace levels and effects of parameters such as pH, amount of adsorbent, type of eluent, effects of matrice and sample volume were investigated. 75 mg of adsorbent found to be optimum for the recovery of the analyte ions at pH 5,5, 3M HNO3 in 10 % acetone was used for the desorption of the analytes.