Kamusal bir alan olarak cadde: Bağdat Caddesi örneği
Street as a public space: Case study Bagdat Street
- Tez No: 414206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kullanıcı yoğunluğu, kentsel kamusal alanlar, sosyal yapı, sokak ve cadde, User density, urban public places, social structure, the streets
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kent merkezlerindeki yoğun nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve yeni iletişim araçları; mimarlık, kentsel tasarım ve planlama çalışmalarını insan çevre ilişkileri açısından inceleme ve yeni yaklaşımlar üretmeye yönlendirmektedir. Tez kapsamında, sokak ve caddelerin ulaşım kanalları olmalarının yanında kamusal bir alan olarak değişen kent yaşantısındaki rollerinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan Bağdat Caddesi kamusal kullanım bağlamında incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tezin amacı ve kapsamı anlatılmaktadır. İkinci bölümde, kentsel kamusal alan kavramı ve kentsel mekanın özellikleri incelenmiştir. sokak ve caddelerin tanımı, sınıflandırılması yapılmış ve, caddelerdeki kullanıcı davranışları, hareket ağı ve güvelik bağlamında irdelenmiştir. Üçüncü bölümde inceleme alanı olarak seçilen Bağdat Caddesi'nin tarihi, sosyal yapısı, kullanıcıları, fiziksel özellikleri anlatılmış ve anket çalışmalarına yer verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Bağdat Caddesi kullanıcıları ile yapılan anketlerle, kullanıcı yoğunluğu, kulanım amacı, yürümeyi destekleyen yapısı orta konmuş ve anket sonuçları doğrultusunda kullanıcı gereksinimlerine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The population concentration in urban centers , technological developments and new communication tools are directing the architecture, urban design and urban planning to examine and produce new approaches in terms of the human-environment relationship. In the scope of this thesis , our aim is to examine the role of the streets as a public places besides their transportation channel roles. Baghdad Street which is located on the Anatolian side of Istanbul has examined in the context of public use . The study consists of five sections . The first part of the thesis describes the purpose and scope . In the second part , the concept of urban public space and urban space properties were investigated . In the third part, the definition & classification of the streets, user behaviors at the streets and the security concept of streets has been examined. In the fourth section, The Baghdad Street has been examined by its historical and sociological ways. Also there has been a comprehensive survey. At the end of this work, there is a survey which is made by the users of Baghdad Street, about the user density, purpose of the user, walking supporting of Baghdad Street. As a result of the survey, the recommendations has been presented.