Türk Hukukunda yabancıların çalışma hakkının hukuki niteliği ve çalışma izni verilmesinde idarenin takdir yetkisi
The legal aspect of foreigners' right to work and administrative dicretionary power in issuing work permit in Turkish Law
  1. Tez No: 414463
  2. Yazar: HALİL ALPEREN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA AYGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma hakkı, Yabancıların Çalışma Hakkı, Çalışma İzni, İdarenin Takdir Yetkisi, Yabancıların Hakları, Right to Work, Right to Work of Foreigners, Work Permit, Administrative Discretionary Power, Rights of Foreigners
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türk hukukunda, yabancıların çalışma hakları, anayasal güvence altına alınmıştır. 1982 Anayasası'nda çalışmanın herkes için bir hak ve ödev olduğu kabul edilmiştir. Anayasal güvencenin yanısıra, yabancıların çalışma haklarının kullanımına ilişkin esaslar, çeşitli kanunlarda düzenlenmiştir. İnsan hakları ile ilgili milletlerarası düzenlemelerde de, çalışma hakkının temel bir hak olduğu belirtilmiştir. Yabancılar, Türkiye'de gerekli usuli işlemleri yerine getirmek kaydıyla, kendilerine yasaklanmamış işlerde çalışabilir. Yabancıların, Türkiye'de hukuka uygun biçimde çalışabilmeleri için, öncelikle, çalışma izni almaları gerekmektedir. Yabancıların çalışma izni alabilmeleri için ise, 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve diğer düzenlemelerde yer alan şartlara sahip olması gerekmektedir. Çalışma izni almak için gereken şartları taşıyan yabancılar, çalışma izni başvurularını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapacaklardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, izin başvurularını değerlendirirken uyacağı kurallar ve göz önünde bulunduracağı kriterler, Bakanlığın bu konudaki takdir yetkisinin sınırlarını belirlemektedir. Başvuruları olumlu yönde değerlendirilen yabancılara, Bakanlıkça çalışma izni verilebilecektir. Bakanlığın yani idarenin izin başvurularını değerlendirmede geniş bir takdir yetkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rights of foreigners to work are assured in the constitution. In the 1982 Constitution, it is accepted that working is both a right and a duty for everybody. Besides constitutional assurance; principles, regarding the use of the foreigners' rights to work are regulated through various acts. It is also stated in international regulations, regarding the human rights that the right to work is a fundamental right. Foreigners are permitted to work in nonresticted fields on condition that they follow necessary procedural actions. In order to work legally in Turkey, foreigners firstly need to have a work permit. In order to have a work permit, they need to meet the requirements in the Law on Work Permits of Foreigners No: 4817 and in other regulations. Foreigners who meet the requirements to have a work permit are to apply to the Ministry of Labor and Social Security for work permit. The rules and the criteria to be followed designate the limits of the administrative discretionary power of the Ministry of Labor and Social Security. Work permits will be able to be provided to the foreigners whose applications are approved. The Ministry or the administration here has a broad authority in the assessment of work permit applications.