659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre adlî uyuşmazlıklarda sulh
Compromise at the juridical disputes According to the Legislative Decree Numbered 659
  1. Tez No: 414464
  2. Yazar: NURBANU ERZURUMLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ATALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Compromise Agreement, Compromise before Court, Legislative Decree Number 659, Code of Civil Procedure Numbered 6100
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, idarelerin taraf olduğu uyuşmazlıkların sulh yoluyla hallinde uygulanacak olan 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin sulhe ilişkin hükümleri incelenmektedir. Uyuşmazlıkların mahkeme kararına gerek olmaksızın tarafların aralarında yapmış oldukları bir sözleşmeyle sona ermesi anlamını taşıyan sulh hem 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile hem de 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Bu bağlamda, ilk olarak sulh kavramı genel olarak açıklanmakta, daha sonra Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen hükümler ayrıntılı olarak ele alınarak bu iki düzenleme arasındaki farklar ortaya konulmaktadır. Anahtar Kelimler: Sulh Sözleşmesi, Mahkeme İçi Sulh, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu
Özet (Çeviri)
In this study, the provisions with respect to the compromise of the Legislative Decree Numbered 659 that are to be applied in case of settlement of the disputes by using compromise in which the public authorities are the party have been observed. The compromise, which means to end disputes without the need to a court decision through an agreement between parties, has been regulated both in the Code of Civil Procedure Numbered 6100 and the Legislative Decree Numbered 659. In this sense, firstly the concept of compromise has been observed in general and then the provisions that are regulated in the Code of Civil Procedure and the Legislative Decree Numbered 659 have been handled in details and lastly the differences between the concerned Code and the Legislative Decree have been compared.