Türk Hukukunda kadının şiddete karşı korunması ve devletin pozitif yükümlülükleri
Protection of women against violence under Turkish Law and positive obligations of the state
- Tez No: 414467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadına karşı şiddet, kadın hakları, kadının şiddete karşı korunması, aile içi şiddet, pozitif yükümlülükler, Human Rights, violence against women, domestic violence, positive obligations, protection of women against violence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Dünya üzerindeki kadınların azımsanmayacak büyüklükteki bir kısmı, gerek özel gerekse kamusal alanda şiddete maruz kalmaktadır. Genellikle özel kişiler tarafından uygulanan şiddet, kadınların maddi ve manevi bütünlüğünün ağır bir şekilde zarar görmesine neden olarak, onların insan haklarından özgürce ve tam olarak yararlanmalarını kısıtlamakta veya imkânsız hale getirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin insan hak ve özgürlüklerine saygılı bir hukuk devleti olması, insan haklarının tanınmasını ve korunmasını Devlet'in temel görevlerinden biri haline getirmektedir. Bu görev kapsamında Devlet, kaynağını hem iç hukuktan hem de uluslararası hukuktan alan düzenlemelerle kadını şiddete karşı koruma yükümlülüğü altına girmektedir. Bu çalışmanın amacı, bu yükümlülüklerin içeriğini ve kapsamını inceleyerek, kadının şiddete karşı daha iyi nasıl korunabileceğine dair görüş ve eleştirilerin sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Significant numbers of women around the world are exposed to violence in both public and private spheres. Violence, which is usually committed by private persons, results in severe harm to physical and psychological integrity of women and limits or impedes the ability to exercise their human rights freely and fully. Since the Republic of Turkey is a State governed by rule of law, respecting human rights, it is the duty of the State to recognize and protect human rights. With respect to this duty the State is obliged to protect women against violence regarding national and international regulations. The aim of this study is to examine the content and scope of the State's obligations and to express views and criticism on how women should be protected against violence more effectively.