5651 sayılı Kanun çerçevesinde internet erişiminin engellenmesi ve Erişim Sağlayıcıları Birliği
The blocking internet access within the scope of Law No: 5651 and the Access Provider Union
- Tez No: 414466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: 5651 s. Kanun, Erişimin Engellenmesi, İçeriğin Yayından Çıkarılması, Erişim Sağlayıcıları Birliği, Internet Watch Foundation, The Law with a No 5651, Blocking the Access, Excluding the Content out of Broadcasting, Union of Access Providers, Internet Watch Foundation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, internet ortamında gerçekleşen hak ihlalleri ile mücadele etmek amacıyla kullanılan Erişimin Engellenmesi ve İçeriğin Yayından Çıkarılması araçları, 5651 s. İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlar Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda kanunun 8.maddesinden başka, 2014 ve 2015 yıllarında yapılan değişikliklerle kanuna eklenen 8/A, 9 ve 9/A maddelerindeki Erişim Engellenmesi ve İçeriğin Yayından Çıkarılması mekanizmaları; karar vermeye yetkili makamlar ve karar verilecek haller, kararların hukuki niteliği, kararlara karşı itiraz mekanizmaları, kararları yerine getirecek merciler, kararların uygulanmasında kullanılacak teknikler, erişim engelleme tedbirlerinin süresi ve sona ermesi yönlerinden incelenmiştir. Ayrıca, söz konusu değişiklikler yapılmasıyla kanunda yer verilen erişim engelleme hallerinin genişletilmesinin bir sonucu olarak, kararları yerine getirecek mercilerin tespiti konusunda yaşanan belirsizliklerin giderilmesi amacıyla kurulan Erişim Sağlayıcıları Birliği de inceleme konusu yapılmıştır. Çalışmada, Birliğin yetki ve görevlerine yer verilmiş; kanunla kurulmakla birlikte özel hukuk tüzel kişisi niteliğinde olması, zorunlu üyelik esasını kabul etmesi, erişimin engellenmesine karar verebilmesi gibi eleştirilen yönleri incelenmiştir. Son olarak Birliğin karşılaştırmalı hukuktaki benzeri olduğu düşünülen ve İngiltere'de faaliyet gösteren Internet Watch Foundation kuruluşu incelendikten sonra Erişim Sağlayıcılar Birliği ile ortak ya da farklı yönleri ifade edilmiştir. Erişim Sağlayıcıları Birliği, özel hukuk tüzel kişisi olmakla birlikte, bazı kamusal yetkileri de bünyesinde barındıran, doktrinde kamu hukuku tüzel kişiliğine yaklaşan özel hukuk tüzel kişileri olarak ifade edilen sınıfa dâhil edilebilecek bir kuruluştur. Internet Watch Foundation ile kuruluş ve nitelik açısında benzer nitelik taşımaktayken, faaliyet alanı ve kapsamı açısından farklı nitelik arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the current study, it was aimed to investigate the tools of Blocking of the Internet Access and Excluding the Content out of Broadcasting for the purpose of challenging against the violating the rights realized on the Internet within the scope of the law no 5651 Regulating the Broadcasts on the Internet and the Crimes Committed by means of these Broadcasts. In this context, the mechanisms of Blocking the Access and Excluding the Content of the Broadcast in the articles of 8/A, 9 and 9/B added to the Law with the changes carried out in 2014 and 2015 other than Article 8, the authorities to make a decision and the cases to be decided, the juridical quality of the verdicts, the mechanisms of exceptions against decisions, the authorities to fulfil the decisions, the techniques to be used in the application of the verdicts, the duration of the blocking of access precautions and ending it were all investigated. In addition, as a result of extending the blockage of the access cases given in the law with the above mentioned changes, Union of Access Providers that was established in order to eliminate the uncertainty experienced in the determination of the authorities to fulfil the decisions was also investigated. In the study, the tasks and responsibilities of the union were mentioned, and the fact that it is a private entity despite being founded with this law, it requires obligatory membership and that it decides the blocking of the access were investigated. Finally, after the investigation of Internet Watch Foundation acting in England and considered to be the counterpart of the union, its common and different features with the Union of Access Providers were mentioned. vii Besides being a private law entity, Union of Access Providers is an institution embodying some public authorities, approaching to public law private entity in doctrine, and the one that can be included in private law entity. While it has some similarities with the Internet Watch Foundation in terms of both as an institution and a quality, it is different when it comes to the field of activity and its content.